Avantajlarıyla ve Dezavantajlarıyla Kanada’da Sertifika Eğitimi

avantajlariyla ve dezavantajlariyla kanadada sertifika egitimi resim

Avantajları ve dezavantajlarıyla, son yılların gözde ülkesi Kanada’da sertifika programına katılmak

Üniversiteyi bir kazan da gerisi gelir… 

Bir bakmışsın üniversiteyi bitirmişsin, 4 yıl çabucak geçivermiş…

Hele bir kazan da gerisini düşünme… 

Bu cümleler ve telkinler, üniversite sınavına hazırlanan her gencin duyduğu ya da maruz kaldığı ifadeler diyebiliriz rahatlıkla. Ancak her mezun olan öğrenci görüyor ki, mevzu okulu bitirmekte değil; okulun sizi ne kadar gerçek hayata hazırladığı, bir iş mülakatına girdiğinizde ne kadar kendinizi ifade edebildiğiniz ve aynı zamanda rakiplerinizden hangi özelliklerinizle sıyrılabildiğiniz. 

Örneğin İngilizce seviyenizden başlayalım.  Tüm iş başvurularında size İngilizce bilginiz soruldu. Ve siz de gelişi güzel “orta” kutucuğunu işaretleyiverdiniz hızlıca. Ancak gerçekten İngilizce’ye gereksinim duyan bir pozisyona başvurduğunuzda sizden IELTS / TOEFL gibi sınav skorları talep ettiler, ya da kendi sınavlarını yapmak istediler. Üniversitedeyken almaya imkanınızın olmadığı tüm İngilizce dersler bir anda kocaman soru işareti şeklinde çıktı karşınıza. 

Ya da iş deneyimi gerekliliğinden bahsedelim. Kaç tane iş başvurusu için deneyimsiz olduğunuz gerekçesiyle olumsuz dönüş aldınız? Ancak aklınızdan haliyle geçiyor işe giremezsem nasıl deneyim sahibi olurum? Stajlarım var ama çok da efektif görevlerim olmadı aslında dediniz belki kendinize. 

Aslında üniversite eğitimi sizi bir dünya vatandaşı olmaya hazırlayan, teorik bilginin yanı sıra pratik becerinin de doğru şekilde verildiği ve kendinizi gerçek iş hayatında da ifade edebilecek özgürlüğü vermeli insana. 

Çoğu öğrencimizin fark yaratmak ya da kalıcı olarak bir hayat planlamak adına başvurduğu sertifika programları işte tam da bu aşamada devreye giriyor. İster Türkiye’de, ister yurtdışında katılacağınız bu programlar, eğer gerçekten eğitim programları etkin bir şekilde hazırlanmışsa size iş hayatınızda fark edilme ve rakiplerinizden sıyrılma hakkı tanıyacaktır muhakkak. 

Biz eğitimAL yurtdışı eğitim olarak sertifika programlarıyla ilgili yaptığımız öğrenci yerleştirmelerinde gördük ki, Kanada bu konuda en fazla tercih edilen lokasyon. Peki neden Kanada?

  • Her sene yaşanılabilir ülkeler arasında kendine mutlaka bir yer edinmesi
  • Eğitim esnasında çalışma izni hakkı 
  • Eğitim sonrasında çalışabilme hakkı 
  • Refah düzeyi yüksek bir ülkede yaşamak isteği
  • Görece makul eğitim masrafları 

gibi sıralanabilir…

Tabii ki her öğrenci için Kanada uygun bir lokasyon diyemeyiz, ancak birçok öğrencinin isteklerini karşılayan bir ülke diyebiliriz rahatlıkla. 

Araştırma yaptıkça göreceksiniz ki; karşınıza bir kolejler (öğrenciler arasında yaygın tabirle community college) ya da özel kolejler çıkıyor. 

Devlet kolejleri (community college) öğrencilere eğitim esnası ve sonrasında çalışma izni hakkı tanırken, özel kolejler eğitim esnasında verdikleri çalışma izni hakkını eğitim sonrasında vermiyor. Ancak tüm öğrencilerimiz için en önemli kriterlerden biri olan maddi olarak karşılanabilirlik düzeyinde özel okullar ön plana çıkıyor. Her iki sistemin de avantajı ve dezavantajı var. Bugün size özel okulların artıları ve eksilerinden bahsedeceğim. 

Hangi bölümleri okuyabilirim? 

İşletme, turizm, siber güvenlik, otel yönetimi, proje yönetimi, müşteri ilişkileri, pazarlama, satış, dijital pazarlamaşeklinde tüm bölümleri ana başlıklarla toparlayabiliriz. Burada ki en büyük dezavantaj, çok fazla mezun verdiğimiz mühendislik, mimarlık, tasarım gibi bölümlerde bölüm seçeneğinin sunulmaması. Ancak sunulan programlardan en az birine ilginiz varsa ya da mesleğinizde ilerledikçe karşınıza çıkabilecek bir potansiyeli varsa tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü hangi bölümü seçerseniz seçin program kapsamında mutlaka çalışma iznine sahip olur, yine programdan programa değişmekle birlikte ikinci seneniz ya da ikinci altıncı ayınızda staj imkanından yararlanırsınız. Bu da tabii ki size, farklı bir ülkede bir iş deneyimi ve aylık kazanç elde etme imkânı sunar. 

Hangi şehirlerde okuyabilirim?

Kanada’nın en gözde şehirleri şeklinde bir araştırma yaptığınızda karşınıza başta Torontove Vancouvergelir, sonrasında Montrealve Ottowatakip eder. Özel okullar da genelde öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği şehirlerde kampüse sahiptir. Avantaj kısmından bakarsak; büyük şehirlerde eğitim alacağınız için iş fırsatları da eş oranla fazla olacaktır. Özellikle çoğu öğrencinin çalışmak için fırsat bulduğu hizmet sektörü bu şehirlerde de fazlasıyla iş imkanına sahiptir. Dezavantaj kısmı ise; şehirler büyük ve tercih edilir olduğu için yaşam maliyetleri de yine küçük şehirlere oranla daha fazla olacaktır. Ancak bu noktada belirtmekte fayda var, gideriniz yönünde geliriniz oluyor. Yani eyaletlerin belirlediği asgari saatlik ücretler aslında sizin optimum masraflarınızı karşılamak üzerine tasarlanmış durumda. 

Başvuru esnasında çok belge sunmak zorunda mıyım?

Çoğu öğrencimiz başvuru aşamasında kendilerine referans mektubu, niyet mektubu gibi belgeleri hazırlayacak mıyım sorularıyla dert edinseler de bu programlar prensipte bir sertifika programı olduğu için akademik belgelere ihtiyaç duymaz. Sadece son mezun olduğunuz okuldan transkript, diploma, pasaport kopyasıyeterlidir. İngilizce skorunuz yoksa da okulların ücretsiz olarak düzenledikleri online sınavlarla herhangi bir sınava girmeden yeterliliğinizi alabilirsiniz. 

Program ücretleri ne kadar? Taksit imkanı var mı? 

Bu sorunun cevabı tamamen sizin tercih ettiğiniz okul, o okulun sunduğu promosyon ve programın süresine göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak programların ücretleri 6000 CAD ile 10.000 CAD arasında değişmektedir. Bazı okullar program ödemelerinde taksitlendirme yaparken, bazıları vize onayı sonrasında peşin olarak ödeme almaktadırlar. Her okulun ise 200 – 300 CAD arasında değişen okul kayıt ücreti bulunmaktadır. Sizinle yaptığımız ilk görüşmede tüm ödemeler şeffaflıkla size söylenir ve ilerleyen süreçte ek ücret çıkartılmamaya özen gösterilir. 

Bölümü bitirdim, diplomamı da aldım? Peki şimdi? 

Eğer bu soruyu sorduğunuzda mezun olduysanız geç kaldınız ☹Eğitim planlamaları ve gelecek yatırımları en az 6ay en fazla 1 yıl öncesinde yapılmalıdır. Özellikle yurtdışındaysanız her adımınızı bir sonraki isteğinizi en azından tahmin ederek atmalısınız. Özel okullarda eğitim sonrasında çalışma izni sunulmadığı için, mezuniyet sonrası Kanada’da kalmak gibi bir niyetiniz varsa iki seçeneğiniz var; ilki devlet okuluna geçiş yapmak, ya da bir iş teklifi yoluyla Kanada’da kalmak.

Sadece eğitim alıp dönmek ise niyetiniz, iş başvurularınızda edindiğiniz uluslararası diplomanın, en az 1 yıllık yaşam tecrübesinin ve iş tecrübesinin size getirilerini izlemeye başlayabilirsiniz. Özellikle akıcı olarak konuştuğunuz İngilizce’nin ve yaşıtlarınıza göre edindiğiniz gözlem ve yurtdışında yaşadığınız süre boyunca başardıklarınızla kendinizi fark edilir kılacağınız kesin. 

Hiçbir başarı tesadüf değil, önünüze gelen tüm fırsatlar ve açılan yollar sizin azminiz ve kararlılığınız sonunda karşınıza çıkıyor. Çok geç olmadan siz de kariyeriniz için bir olanak oluşturun ve EğitimAL Yurtdışı Eğitim’le bu güzel yolculuğa çıkın 

Kategori: Blog
Etiket: Blog
Önceki yazı
İrlanda’da Eğitim Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Sonraki yazı
Her Yönüyle Yurtdışında Veterinerlik Eğitimi