Eğitimde Kanada ve Amerika Arasındaki Farklar

egitimde kanada ve amerika arasindaki farklar resim

Kanada ve Amerika Eğitim Sistemleri Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sistemini incelerseniz, her iki ülkenin eğitim sistemleri arasında hem benzerlikler hem de farklılıklar olduğunu göreceksiniz. Bizde eğitimAl olarak sizler için fark ve benzerliklerin bazılarını içeren bu yazıyı hazırladık.

Genel olarak bakıldığında hem ABD hem de Kanada eğitim sistemi “elementary”, “secondary” ve “post-secondary” olarak eğitim bölümlere ayrılır. 

Eğitimin ilk aşaması “elementray” olarak adlandırılır. Bunu, eğitimin ikinci aşaması “secondary” izler. İki seviyeden oluşan, “secondary” veya daha yaygın bilinen şekliyle “High School” sistemidir. “Secondary” sonrası eğitim, üniversitelerde veya kolejlerde verilen eğitim ile devam eder. 

Her iki ülkede de bulundukları yere bakılmaksızın insanlara sağlanan eğitimin kalitesinde eşitlik bulunmaktadır ve eğitim programlarının kalitesi ve seçimi kişinin yaşadığı yere göre azalmaz. Ayrıca, her iki ülke de kamusal bilgilere eşit erişim sağlamayı amaçlar. Uluslararası öğrenciler için eğitim imkânı hem ABD hem de Kanada’da verilmektedir. Eğitim için yeterince kaynağa sahip olmayanlar da dahil olmak üzere herkesin yüksek öğrenim görmesini sağlamak için her iki ülkede de öğrenci kredileri sunulmaktadır. Öğrenci kredilerinin dağatılması ABD, Kanada’da oldukça benzerdir.

Yeterince benzerliklere baktık, şimdi iki komşu ülkenin eğitim sistemleri arasındaki farklılıklara biraz ışık tutalım. Kanada’da eğitim, eyalet ve bölgeler tarafından yönetilir. Bölge yönetimleri, kendi şehirlerinde ve bölgelerinde eğitim sistemini en verimli ve etkili şekilde yürütmekten sorumludurlar. Bu, Kanada’nın her eyaletinde ve bölgesinde eğitim sistemi arasında küçük farklılıklara neden olur. Örneğin, her seviyenin başladığı ve bittiği dönem şehir ve bölgeye göre değişir. Daha somut bir örnek verecek olursak, ilk ve orta öğretimin 11 yıl verildiği Quebec’i ele alabiliriz, oysa ülkenin geri kalan eyaletlerinde ve bölgelerinde bu süre 12 yıldır. 

Öte yandan ABD’de eğitim, ABD federal hükümeti bünyesindeki eğitim bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Tüm ülkenin eğitim sistemi tek bir makam tarafından izlendiğinden, tüm eyaletlerdeki eğitim sistemleri birbirinden farksızdır. 

Kanada’da zorunlu eğitim için yaş aralığı 6-18’dir. Bunun istisnası olan Ontario ve New Brunswick’tee ise bu aralık 6-16’dır. 

ABD’de zorunlu eğitim için yaş aralığı eyalete göre değişir. Başlangıç ​​yaşı 5 ila 8, bitiş yaşı 15 ila 18 arasında değişmektedir. Ayrıca, bazı eyaletlerde ebeveyn onayı ile erken başlangıca izin verilmektedir. 

 

ABD ve Kanada Üniversiteleri Arasındaki Fark

ABD veya Kanada’da yükseköğrenim planlayan öğrencilerden biri misiniz? Kabul için başvurmadan önce, Kanada ve ABD üniversiteleri hakkında her şeyi öğrenmeye çalışmanız sizin için faydalı olacaktır. 

Hükümet raporlarına göre, Kanada ve ABD üniversitelerinin yaklaşık %53’ünde Asya veya Avustralya’dan gelen öğrenciler eğitim görmektedir. Kanada ve ABD’deki üniversite hayatı kendi ülkelerinden çok farklı olmasına rağmen, öğrenciler bu ülkelere gitmeyi tercih ediyorlar. Bunun en önemli sebebi ise bu ülkelerin eğitimindeki kalitedir.

Amerika ve Kanada’nın ortak bir sınırı, dili ve birçok ortak yönünü paylaşmasıyla, üniversite hayatındaki farkı ve benzerlikleri merak ediyor olabilirsiniz. Gelin bunlardan bazılarına beraber bakalım.

Okul Kabul Standartları

Amerikan ve Kanada üniversiteleri, kabul sürecine yaklaşımlarında genellikle farklılık gösterir. Kanada’da kabul süreci şeffaf ve basittir. Öğrenciler öncelikle lisedeki notlara ve tamamlayıcı bir başvuru yazısına göre değerlendirilir. Amerika’da ise bir başvuru yazısı yazmanız ve kuruma teslim etmeniz gerekiyor. Başvuru yazısı, hırsınızı, kariyer seçimlerinizi, uzmanlığınızı ve tutku alanlarınızı tanımlamanız gereken kişisel bir makale gibidir. Ayrıca neden belirli bir kuruma kabul edilmeyi hedeflediğinizi de açıklamanız gerekir. Amerikan üniversiteleri belirli programlarda SAT puanı da talep edilebilir. Kanada ve ABD merkezi bir başvuru sistemine sahip değildir. Bu, öğrencilerin her üniversiteye ayrı başvurular yapması gerektiği anlamına gelir.

Eğitim Kurumlarının Yapısı ve Maliyetler 

 ABD’de, özel üniversiteler çoğunluktadır. Harvard, MIT veya Stanford gibi önde gelen üniversiteler özel olarak finanse edilen kuruluşlardır. ABD ve Kanada yerel olmayan öğrenciler için farklı bir ücret politikası uygular, uluslararası öğrenciler yerel öğrenciler göre çok daha yüksek ücretlere katlanmak durumundadır yıllık ortalama eğitim ücreti 32.000 $ civarındadır. Kanada’da, kurumların çoğu devlete aittir ve kamu tarafından finanse edilmektedir. Bu nedenle eğitim ücreti ve diğer ücretler ABD’ye kıyasla daha uygundur. Kanada’daki uluslararası öğrenciler için yıllık eğitim ücretleri 10.000 ila 25.000 CAD civarındadır ve bu birçok Amerikan üniversitesinden daha düşüktür. Kanada’da üniversiteyi düşünen öğrenciler de burs almayı düşünmelidir, çünkü birçok Kanada üniversitesi öğrencilere liyakate dayalı burslar sunulmaktadır. ABD için durum farklıdır uluslararası öğrencilere kurs ve öğrenci kredisi verilmemektedir. Ayrıca en önemli farklardan biri de kur farkıdır bu konuda Kanada kur avantajına da sahiptir.

Kolej ve Üniversite Türleri

Kanada’da okumak için başvurmadan önce, öğrenciler Kanada üniversitelerinin Amerikan öğrencilerinden ne kadar farklı olduğunu anlamalıdır. Birincisi, Amerika Birleşik Devletleri’nden farklı olarak, “kolej” terimi, genellikle mesleki, teknik veya üniversite öncesi eğitim gibi belirli bir vurguya sahip olan bir kurumu ifade eder. Tamamen Amerikan tarzı toplum kolejleriyle eşanlamlı olmasa da, Kanada “kolejler” buna benzer ve nadiren lisans derecesi sunar. Kanada’da 3 yıllık lisans derecesi dışında kolejler başka eğitim seçenekleri de sunarlar. Bu programlar profesyoneller tarafında verilen ve akademik teoriler yerine gerçek hayat tecrübelerine dayana ve sizleri mesleki açıdan geliştirmeye yönelik olan sertifika ve diploma programlarıdır ve bu programların pek çoğunda staj imkanı da sunulur.

Lisans Dereceleri

Kanada’daki standart lisans derecesinin tamamlanması dört yıl sürerken, tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi, Kanada’nın üniversiteleri de geniş bir üç yıllık lisans programları dizisi sunar. Bunlar basitçe “bachelor’s degrees,” olarak adlandırılırken, daha uzun, dört yıllık programlar “honours bachelor’s degrees” olarak adlandırılır. Üç yıllık bir derece kavramı maliyet nedenleriyle cazip olabilirken, bu programların bazen ABD’deki lisansüstü okulların gereksinimlerini karşılamadığını ve bu nedenle öğrencileri dezavantajlı duruma düşürdüğünü unutmayın. Ne olursa olsun, Kanada’da üç yıllık dereceler oldukça popülerdir ve öğrencilerin yüzde 10’u daha kısa bir zaman diliminde eğitimlerini tamamlayarak hem eğitim ücretlerinden hem de yaşam maliyetlerinden tasarruf eder.

Kanada ve Amerika’da Eğitim Esnasında ve Mezuniyet Sonrası Çalışma İzini

Amerika’da üniversite eğitimi sırasında eğitim aldığınız kampüs içerisinde haftalık 20 saate kadar çalışma iznine sahip olursunuz burada bahsedilen kampus içi işler kafeterya, kütüphane gibi alanlarda çalışmaktır. Kampüste çalışmak için üniversitenizin Uluslararası Öğrenci Ofisine başvuruda bulunmanız gereklidir ve başvurunuz kabul edilirse 1 ya da 2 dönem boyunca çalışabilirsiniz. Çalışma döneminiz tamamlandığında çalışmaya devam etmek için tekrar okulun ilgili bölümüne başvurmanız gerekir. Kampüs dışında da çalışmak mümkündür ancak bunun için okuldan izin almanız gerekir.

Kanada içinse durum daha basittir eğitim esnasında haftalık 20 saate kadar, eğitim dışında kalan tatil vb. zamanlarda haftada 40 saate kadar yasal çalışma iznine sahipsizdir ve bu kampüsle sınırlı değildir.

Kanada’da mezun olunduktan sonra öğrencilerin çalışma iznine ve sonrasında kalıcı oturma iznine giden bir yola sahipsiniz bu sistemin kısa ismi PGWPP dir. Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni Programı (PGWPP), Kanada tarafından belirlenmiş uygun öğrenim kurumlarından (DLI) mezun olan öğrencilerin Kanada iş deneyimi kazanmak için açık çalışma izni almalarına olanak tanır. PGWPP aracılığıyla kazanılan Ulusal Mesleki Sınıflandırma (NOC) beceri türü 0 veya beceri düzeyi A veya B’de nitelikli Kanada iş deneyimi ve mezunların Ekspres Giriş kapsamındaki Kanada deneyim sınıfı aracılığıyla Kanada’da kalıcı ikamet hakkı kazanmalarına yardımcı olur.

Lisans derecenizi tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde kalmak ve çalışmayı düşünüyorsanız, vize gereksinimlerinizi ve kısıtlamalarınızı bilmeniz gerekir. Amerikan göçmenlik sürecini yönlendirmek genellikle stresli ve kafa karıştırıcıdır çünkü neredeyse alfabedeki harf sayısı kadar vizesi vardır. Uygunluk gereksinimleri ve yasal hükümler sürekli değişir ve bu da süreci daha kolay hale getirmiyor.

Mezunlar için geçerli en yaygın seçeneklerden birkaçına bakacak olursak bunların başında F1 vizesi ile alınabilecek pratik eğitim geliyor. Mezuniyet sonrası uygulamalı eğitim için yetki, en fazla 12 ay süreyle verilebilir ve eğitiminizi tamamladığınızda başlar. Başvuru için gerekli formları almak için üniversitenizin uluslararası öğrenciler bölümü ile iletişime geçmelisiniz. Size sunulan farklı pratik eğitim seçenekleri hakkında sizi bilgilendireceklerdir. 

Bunun dışında H-1B Vizesi (Özel Meslek) için başvurabilirsiniz. Bu sınıflandırmayı elde etmek için minimum şartlar şunlardır: (1) başvuru sahibine sponsorluk yapacak bir ABD’li işveren, (2) ABD Lisans Derecesi veya eşdeğeri ve (3) iş görevleri ile başvuru sahibinin eğitimi ve iş deneyimi arasında bir korelasyon. Yukarıdaki şartlara ek olarak, Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Hizmetine H-1B dilekçesini sunmadan önce Çalışma Bakanlığı’ndan bir çalışma koşulu tasdik onayı almak da gereklidir. Yabancı işçilerin ABD’deki işverenler tarafından sömürülmemesini ve aynı maaşların ödenmesini ve Amerikalı meslektaşları ile aynı avantajları elde etmesini sağlamak için bir LCA gereklidir.

Bu iki örnekten de anlaşılacağı üzere Amerika için mezuniyet sonrası çalışma vizesi almak Kanada’ya göre daha zordur. Hangi ülkede eğitim alacağınıza karar veremediyseniz ofislerimizden veya bilgi istek formuyla bize ulaşabilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Blog
Önceki yazı
Üniversite Eğitiminde İngiltere ve İrlanda Arasındaki Farklar
Sonraki yazı
Yurtdışında Geleceğin Mesleklerini Edinebileceğiniz Bölümler