Yurtdışında Hukuk eğitimi almak dünya çapında bir kariyer için en önemli adımlardan birisidir. Peki hangi ülkede hukuk eğitimi almalıyım? hangi ülkede eğitim ücreti ne kadar? Hangi ülkenin hukuk eğitimi daha kolay? Yurtdışında Hukuk eğitimi alınacak 5 ülkeyi sizler için hazırladık.
Adalet sisteminde çalışmak ve devlet-toplum-birey arasındaki ilişkiye odaklanan bir alanda kariyer planlamayı düşünüyorsanız ve bir yandan okumayı, araştırmayı seviyorsanız, sorunlara analitik çözüm üretebiliyorsanız, pratik düşünmeye yatkınlığınız var ve ek olarak da yabancı dil becerilerine de sahipseniz hukuk eğitimi tam size göredir. Ülkemizdeki birbirindeki seçkin hukuk fakültelerine giriş şartları sizi zorluyorsa ya da İngilizcenizi de hukuk eğitiminizle birlikte kariyerinizde aktif olarak kullanmayı düşünüyorsanız yurt dışında hukuk eğitimi almalısınız. Mezun olduğunuzda sahip olduğunuz uluslararası diplomanın yanı sıra hem Türkiye’nin hem de gideceğiniz ülkenin hukuk sistemini biliyor olmanız size hukuk sistemlerini karşılaştırma imkânı vererek geniş bir vizyona sahip olmanızı sağlayacaktır. Hangi ülkede hukuk eğitimi alacağınıza karar veremediyseniz yazımızı okumaya devam edin.
İngiltere’de Hukuk Eğitimi
İngiltere hukuk sistemi dünya çapında saygıdeğer olmanın yanı sıra, ülkeler arası büyük ticari anlaşmaların imzalanmasında ve düzenlenmesinde başvurulan sistemlerden biri olup uluslararası ticaret denince ilk akla gelen seçeneklerden biridir. ABD, Hindistan, Pakistan ve Malezya gibi ülkelerinde içinde bulunduğu dünya nüfusunun üçte birinin yasal sistemlerinin kökleri İngiliz ortak hukukuna dayanmaktadır. Dünya çapında kariyer imkânı sunan çok uluslu 10 hukuk firmasından dördünün genel merkezi İngiltere’de bulunmaktadır. Clifford Chance gibi bir firmanın 25 ülkede şubesi olup avukatlarının %72’si İngiltere dışında çalışmaktadır. İngiltere’de lisans programları için hukuk eğitim süresi 3 yılken, üniversitenizin hızlandırılmış program sunması dahilinde 2 yıl gibi bir sürede bitirme imkânınız olmaktadır.
Amerika’da Hukuk Eğitimi
Dünyaca ünlü ve en seçkin hukuk fakültelerine sahip olan Harvard, Yale, Stanford gibi üniversitelere ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri’nin sunduğu hukuk eğitimin yüksek kalitedir. Mezuniyet sonrası sayısız fırsat kapısının açılacağını söylememize bile gerek yok. Tatmin edici maaşlarının yanı sıra, her gününüzün farklı geçeceği ve kariyeriniz açısından sizi uğraştıran ama günün sonunda çok şey öğreneceğiniz bir eğitim sizi beklemektedir. Bilindiği gibi, söz konusu ABD’de hukuk sistemi olduğunda ortak bir hukuk eğitiminden bahsedemeyiz. Her eyaletin kendine özgü hukuk sistemi ve işleyişi mevcuttur ve her eyalet her davayı kendi hukuk sistemine göre yargılar. Fransız hukuk sistemini benimseyen Louisiana eyaleti dışında diğer eyaletler İngiliz hukuk sistemini benimsemektedir. ABD’de hukuk eğitimi için başvuru şartlarından biri 4 yıllık güçlü bir lisans eğitimi, iyi bir İngilizce puanının yanı sıra ayrıca, LSAT diye de bilinen Law School Admission Test yani Hukuk Okullarına Giriş Sınavı’ndan yüksek bir skor almanız gerekmektedir. ABD’de hukuk eğitimi 3 yıl sürmektedir ve eğitiminizin sonunda Juris Doctor (J.D) unvanına sahip olursunuz. ABD’de çalışmaya başlamak için de çalışacağınız eyaletin baro sınavlarında başarılı olmanız gerekmektedir. Unutmayın ki eyaletler arası yasalar aynı olmayacağından başvuru yapmadan önce uluslararası öğrenciler için ek gereklilikler istenip istenmediğinden emin olmalısınız.
Avustralya’da Hukuk Eğitimi
İngiliz etkisinden kaynaklanan ortak hukukunu benimsemiş olan Avustralya’da her bölge ve eyaletin kendi yargı sistemi mevcuttur. Avustralya’nın yasal sistemi zengin tarihi ve oldukça gelişmiş olmasıyla tanınmaktadır. Avustralya’daki hukuk okulları öğrencilere Bachelor of Laws denilen LLB diploması kazandırmaktadır. Lisans eğitimi 4 yıl sürmekle birlikte uluslararası öğrenciler tarafından yüksek kalitesi ve uluslararası arenadaki konumu yüzünden çok tercih edilmektedir. Avustralya’daki tüm hukuk okulları İngilizce eğitim verdiği için yüksek bir İngilizce puanına sahip olmanız beklenir. Mezuniyet sonrası, hukuk öğrencilerinin dava vekili veya müşavir olarak devlette veya özel sektörde iş bulma olasılıkları oldukça yüksektir. Avustralya’dan hukuk eğitimi alanların bir kısmı kritik düşünme gibi kazandıkları disiplinler arası beceriler sayesinde teknoloji, medya ve basın yayın kuruluşlarında çalışmaktadır.
Kanada’da Hukuk Eğitimi
Kanada’daki hukuk sistemi de birçok ülkede olduğu gibi İngiliz ortak hukuk sistemi üzerine inşa edilmiştir. Öğrencilere, öğrenim görüyorken çalışma hakkı da tanınıyor oluşuyla uluslararası öğrencilerin hukuk eğitimi için tercih ettiği en gözde ülkelerden biridir. Ayrıca, okurken yarı zamanlı çalışıp mezun olduktan sonra (eğitim programınızın süresine bağlı olarak) 1-3 yıl arası çalışma izni kazanarak eğitiminize pratiğe de dökebilirsiniz. Uluslararası öğrencilerin Kanada’da hukuk okuyabilmeleri için en çok tercih ettiği yöntem Juris Doctor, Common Law diploması almaktır. Kanada’daki çoğu hukuk okulu, öğrenci kabullerini lise mezuniyetinden sonra direkt almayıp mezuniyetten sonra en az iki ila dört sene kadar lisans öğrenimi görmüş öğrencileri tercih etmektedir. Lisans eğitiminizin hukukla alakası zorunlu değildir. Mühendislik, biyokimya, İngiliz edebiyatı, siyaset bilimi, iktisat veya müzik gibi bölümlerde okuyup mezun olmanız istenecektir. Daha sonrasında dünya çapında hukuk fakültelerine giriş sınavı olarak bilinen LSAT sınavından iyi bir puan almanız ve üniversiteniz tarafından uygulanan İngilizce skorunuzu belgelemeniz gerekmektedir. Quebec bölgesinde okumayı düşünen öğrenciler ayrıca Fransızca dil seviyelerini kanıtlamaları beklenmektedir. Mezuniyetiniz sonrası, lisanslı bir avukat olduktan sonra, kamuda ve özel sektörde sınırsız fırsatlar sizi beklemektedir.
İrlanda’da Hukuk Eğitimi İrlanda, en eski ve en köklü hukuk okulları sayesinde Avrupa’da hukuk eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilerin gözdesi sayılmaktadır. İrlanda’daki hukuk eğitimleri 3-4 sene sürmekle birlikte okullar karşılığında LLB diploması vermektedir. Bu diploma öğrencilere sadece hukuk eğitimi vermeyip aynı zamanda gazetecilik, finans, bankacılık, politika gibi kariyer alanlarında da yükselebilmelerine olanak sağlamaktadır. İrlanda’da hukuk okurken 3.sınıf öğrencilere tanınan Erasmus programıyla prestijli bir Avrupa üniversitesinde staj yapabilirsiniz. Ayrıca Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti ya da Kuzey Amerika’yı da stajınız için tercih edebilirsiniz.