Dünyanın en büyük ülkelerinden olan ve öğrencilerimiz tarafından da en fazla tercih edilen ülkelerden birisi olan Kanada; dünyanın en popüler eğitim ve kariyer noktalarından da birisidir. Kanada’da bir okuldan mezun olduktan sonra iş bulmak gibi bir seçenek her zaman vardır. Ancak mezuniyet sonrası iş bulmak için Kanada’ya gitmeden önce doğru seçimler yapmak ve hatta gidilecek şehirleri de iyi araştırmak gereklidir.
Kanada’nın en büyük şehirleri Toronto, Vancouver, Montreal ve başkent Ottawa gibi yerlerdir. İş fırsatları da bu bölgelerde doğal olarak daha fazladır. Diğer şehirlerde de şehirde gelişen sektöre göre iş bulma ihtimali de doğru orantılı olarak artar.
Kariyer ihtimali gidilen bölüme ve gidilen şehre göre değişiklik gösterebilir. Ama bundan önce öğrencinin Kanada’nın potansiyelini kullanması ve eğitim süresince staj imkanlarını değerlendirmesi, ülkenin kültürüne ve çalışma tarzına alışması gerekmektedir. Kanada’da iş bulan, yani iş mülakatlarına bir çok kez girip çıkan insanlar Kanadalı şirketlerin “Canadian Experience” aradıklarını söylemektedir. Canadian Experience, yani Kanada’nın çalışma ve kültürel hayatına dair tecrübe edinmiş olmak gerekmektedir.
Ülkemizde olduğu gibi, orası için de öğrenciler “Madem tecrübe isteniyor, o halde ben nasıl başlamalıyım” diye soruyor olabilir. Bunun cevabı ise çok basittir; okullardaki kariyer servisleri kullanılabilir, staj imkanları değerlendirilebilir ya da gidilen bölgedeki veya Kanada içindeki gönüllülük projelerine başvurulabilir.
Kanada’da Hangi Mesleklerde Çalışılabilir?
Bunun cevabını öğrenebilmek için şehirlerdeki sektörlere ve gittiğiniz bölgede bulunan sanayi kollarına göz atmak faydalı olabilir. Elbette Toronto, Vancouver, Montreal, Quebec gibi yerlerde iş fırsatları daha fazladır ve daha çok çeşitlidir. Öte yandan Saskatchewan, Alberta gibi eyaletlerin de belli ürünlerde sanayi üretimleri gelişmiştir.
Kanada’da hangi sektörler daha fazla istihdam sağlıyor diyorsanız bilgisayar ve bilgi teknolojileri, yazılım mühendisliği, grafik tasarım ve web tasarımı ve bunun yanı sıra Data Science ya da Data Management gibi iş kolları Kanada’da şu zamanlarda sıklıkla insan istihdam etmektedir.
Kanada’da bir diğer iyi iş kolu ise Petrol, Kimya, Biyogaz, Maden ve Jeoloji Mühendisliğidir. Kanada yüzölçümü oldukça büyük bir ülkedir ve yeraltı kaynakları da bir o kadar çoktur. Dolayısıyla ülkede bu saydığımız iş kollarından birisini bitirip akıllıca davrandığınız iş bulmanız yüksek olasılıktır. Yeraltı kaynaklarının fazla olduğu Alberta eyaletinde Alberta Üniversitesi, Calgary Üniversitesi, Regina Üniversitesi, Dalhousie Üniversitesi gibi yerler özellikle bu alanlarıyla ünlü üniversitelerdir. Bu okulların öğrenciye sunduğu diğer bir avantaj ise Amerika, Avustralya gibi Kanada ayarındaki ülkelerden daha uygun fiyatlarla bir eğitim sunmasıdır.
Kanada’da dijital bilimler ve bilgisayar bilimler ile ilgili epey istihdam imkanı olduğunu belirtmiştik. Bu meslek dallarının okunabileceği en uygun yerler ise Toronto, Vancouver, Montreal gibi büyük şehirlerdir. Özellikle Centennial College, Vancouver Film School(sadece film değil, yazılım ve dijital görsel tasarım, oyun tasarımı gibi eğitimler de verilir), Fanshawe College, University of British Columbia gibi okullar bu eğitimler konusunda Kanada’nın en iyi üniversiteleri ve kolejleridir.
Kanada’da İş Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanada’da iş arayacak kişiler için ilk tavsiyemiz okulların kariyer departmanları ile iletişim halinde olmaları. Kariyer departmanları öğrencilere sadece iş bulmakla kalmıyor, aynı zaman niyet mektubu, CV hazırlama, mülakat teknikleri gibi konularda da bilgilendiriyorlar. Dolayısıyla sadece isimden ve tabeladan ibaret değiller. Ayrıca Kanada’da neredeyse her okul, her sektörle iş birliği içerisinde çalışır. Bu sebeple kariyer departmanları da öğrencileri uygun şirketlere yönlendirmede ve bir bağlantı sağlamada gayet ideal yerlerdir.
Kariyer departmanları haricinde öğrencilerin kendilerinin de yapabilecekleri şeyler var. Bunları sayacak olursak; LinkedIn’de güçlü bir profile sahip olmak; tasarımcılar için Behance.net, Deviantart gibi sitelerde portfolyoları paylaşmak; Kanada hükümetinin CIC web sitesi üzerinden iş imkanlarına bakmak ve bu siteye CV yüklemek. Bunlar haricinde yukarıda “Canadian Experience” mevzusundan ve öneminden bahsedilmişti, Volunteer Canada isimli site de size gönüllü işler bulmanız için yardımcı olacak bir sitedir.
Kanada’da Çalışma İzni Almak
Kanada’da eğitim gördüğünüz süre boyunca haftada 20 saate kadar çalışma izniniz bulunur. Bu durum Student Visa ile geçerlidir. Yaz tatillerinde tam gün de çalışabilirsiniz. Mezuniyet sonrası için ise Kanada, mezun olan öğrenciye 3 yıla kadar çalışma izni hakkı tanımaktadır. Tabi bu durum eğitim aldığınız süreye göre de değişir. Çalışma izni alabilmek için mezuniyetten 90 gün sonrasına kadar başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Sonuç olarak Kanada’da eğitim aldıktan sonra çalışabilmek için çok fazla istihdam arayan sektör ve bir o kadar da bölge var. Sadece Toronto, Vancouver, Montreal gibi şehirler öne çıksa da diğer bölgelerin de kendi yerel tabanlarında ilgilendikleri bir sanayi kolu mutlaka bulunuyor. Ama şunu samimiyetle ifade etmek gerekir ki; Kanada’da nasılsa çok sektör var, ben mezun olayım her şekilde iş bulurum diye düşünmek yanlış bir düşünce biçimidir. Kanada’da çok fazla sektör olabilir, ancak her mezun gibi birçok mezun var ve bu mezunların hepsi hemen hemen eşit şartlarda eğitim alıyorlar. Onlar da her mezun gibi aynı şeyi düşünüyorlar. Eğer Kanada’da kalmak istiyorsanız bu eşit eğitim şartlarını kullanıp öğrencinin kendini iyi yetiştirmesi ve fırsatları kovalaması gerekir. Bunu yapabilmek için gönüllülükler iyi değerlendirilmeli, part-time iş imkanları takip edilmeli, üniversitelerin kariyer servisleri ile iletişim halinde olunmalı, CV ve niyet mektupları iyi hazırlanmalı ve tabi ki de Kanada ülkesi ve Kanada kültürü iyi tanınmalı, kısacası Kanada’nın tadı çıkarılmalıdır! 🙂