Melbourne, Avustralya’nın en büyük ikinci şehri olup Victoria eyaletinin başkentidir. Ülkenin güneydoğusunda bulunur. Sanat, spor, gastronomi gibi alanlarda sunduğu imkanlar dolayısıyla başı çektiği için ülkenin kültürel başkenti olarak kabul edilir. Ülkenin bir diğer önemli kenti Sidney ile 1,5 saat uçuş mesafesindedir. Canberra ile 1 saat, adelaide ile ise 1 saat 10 dakika mesafededir.
Melbourne, dünya çapında bilinen, prestijli üniversitelere sahip bir şehirdir.. En bilinen üniversitelerden bazıları Melbourne Üniversitesi, Monash Üniversitesi, RMIT Üniversitesi ve La Trobe Üniversitesi’dir. Lisans, yüksek lisans, doktora dereceleri ve mesleki eğitim imkanları sunarlar. Akademik eğitim dışında dil eğitimi içinde popüler bir lokasyondur. Şehin kozmopolit yapısı farklı kültürleri tanıma açısından avantaj sağlar. Yüksek yaşam kalitesi, kütüphaneler, sanat galerileri, müzeler, konserler, festivaller ve kültürel etkinlikler öğrencilerin tecrübelerini zenginleştirme fırsatı sunar. Öğrencilerin eğitimleri sırasında çalışma izni bulunması profesyonel ve kişisel gelişimlerine de katkı sağlar. Şehir gelişmiş bir toplu taşıma ağına sahiptir. Tramvay, otobüs, şehir içi tren hatları kullanılır. Dünyanın en büyük tramvay hattına sahip şehirlerden biridir. “Myki” ulaşım kartı kullanılır. Bisiklet kullanımı da oldukça yaygındır öğrenciler arasında; geniş bisiklet yolları bulunur.
Yıl boyunca pek çok film, sanat, yemek ve moda etkinlikleri/ festivalleri düzenlenen aktif bir şehirdir. Futbol, kriket, tenis, basketbol gibi spor alanlarında pek çok etkinliğe ev sahipliği yapar. Hava durumu çok değişkendir, gün içinde ani değişimleri ile bilinir. Akdeniz iklimi (Mediterranean climate) etkisi altındadır. Yaz aylarında (Aralık- Şubat) hava sıcak kurudur. Sıcaklıklar 20˚C- 30˚C arasında değişmektedir. Zaman zaman bu aylarda serin rüzgarlar ve yağmurlar da görülebilir. Gün içinde sıcaklıklar değişkenlik gösterebilir. Kış aylarında (Haziran- Ağustos) hava ılımandır. Sıcaklıklar 8˚C- 15˚C arasında değişmektedir. Soğuk, nemli ve yağışlı geçer. Kar yağışı merkezde olmasa da görülebilir. Sonbahar (Mart-Mayıs) ve İlkbahar (Eylül-Kasım) aylarında sıcaklıklar 15˚C- 25˚C arasında değişmektedir.
Melbourne ile Türkiye arasındaki uçak yolculuğu aktarma yeri ve bekleme sürelerine bağlı olarak yaklaşık 20-24 saat sürer, ancak direkt uçuş yoktur. Aktarmalı uçuşlar Doha, Dubai, Abu Dabi, Singapur, Hong Kong, Bankok, Kuala Lumpur, Frankfurt veya Münih üzerinden yapılabilir. Melbourne saati Türkiye’den 8 saat ileridir.
Melbourne, Avustralya’nın en cazip destinasyonlarından biri olarak kabul edilir ve bunun birçok farklı nedeni vardır. İtalya, Çin, Yunanistan, Hindistan gibi farklı pek çok kültürden göçmenlerin varlığı yemek, sanat ve festivallerinin de taşınmasıyla kültürel zenginlik yaratır. Bunun dışında kendi kültürünü yansıtan Melbourne Sanat Galerisi, National Gallery of Victoria (NGV) gibi önemli sanat merkezleri ziyaret edilebilir; dünyaca ünlü Melbourne Uluslararası Film Festivali, Melbourne Fringe Festivali takip edilebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi prestijli üniversiteler ve kaliteli dil eğitim kurumlarının varlığı akademik olarak da Melbourne için tercih edilme sebebidir. Altyapısı, sağlık hizmetleri, sosyal olanaklar ve güvenliliği uluslararası öğrenciler için önemli etkenlerdir.
Havası ve iklimi ile ideal bir ortam sunar. Kraliyet Botanik Bahçeleri ve Fitzroy Bahçeleri gibi büyük parklar, yaşayanlara doğayla iç içe vakit geçirme imkanı sunar. Plajların yanı sıra Great Ocean Road, Phillip Island, Yarra Nehri ve Grampians Milli Parkı gibi noktalar da şehrin tadını çıkarmak için görülmesi gereken yerlerdendir. Şehir, Avustralya Futbol Ligi (AFL)’nin merkezi olup, Avustralya Açık Tenis Turnuvası (Australian Open) gibi dünya çapında bilinen spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Formula 1 Avustralya Grand Prix’si de Melbourne’de düzenlenmektedir. Gastronomi turizmi açısından da iddialı bir kent olduğu söylenebilir. İtalyan mutfağından Asya mutfağına pek çok kültürü bünyesinde barındırır. Kahve kültürü ile de dikkat çeker. Melbourne, yaratıcı endüstriler ve teknoloji alanlarında hızla gelişim göstermektedir. Şehir, moda, tasarım, film ve medya gibi yaratıcı sektörlerde pek çok fırsat sunar. Yenilikçi start-up’lar konusunda da önemli bir merkez haline gelmiştir.