Öğrenciler İçin Kanada’da Çalışma İzinleri

ogrenciler icin kanadada calisma izinleri resim

Kanada’da eğitim alacakların en çok merak ettiği sorulardan birisi de; eğitim alırken çalışabilir miyim? Bu soruya cevap olabilecek konsolosluktan temin edilmiş tüm soru cevaplar aşağıda.

İçindekiler

Kanada’da Okuyan Uluslararası Öğrenciyim. Okurken Çalışabilir Miyim?

Eğer eğitim vizeniz (study permit) kampüs içi ve kampüs dışı çalışabileceğinizi belirtiyorsa Kanada’da okuyorken çalışmaya uygun sayılabilirsiniz. Ayrıca, diğer şartları da yerine getirmek zorundasınız. Kanada’da eğitim programınız başlamadan çalışmaya başlayamazsınız.

Work on or Work Off Campus (Kampüs İçi/Kampüs Dışı Çalışmak)

Eğitim vizenizle birlikte çalışma izniniz (work permit) olmadan kampüs içi (on-campus) ve kampüs dışı (off-campus) çalışabilirsiniz. İş bulmadan önce diğer şartları da karşılıyor olduğunuzdan emin olmalısınız.

Co-op Öğrenci veya Stajyer olarak Çalışmak

Eğer eğitim programınız zorunlu co-op veya staj programını içeriyorsa çalışma iznine ihtiyacınız olacaktır. Co-op Çalışma İznine nasıl başvurulacağını öğrenin.

Mezun Olduktan Sonra Çalışmak

Mezun olduktan sonra Kanada’da çalışmaya devam edebilmek için mezuniyet sonrası çalışma iznine (post-graduation work permit, PGWP) başvurabilirsiniz. PGWP için uygun olup olmadığınızı öğrenin.

Uluslararası Öğrenci Olarak, Çalışma İznim Olmadan Çalışabilir Miyim?

Evet. Eğer eğitim izniniz varsa ve uygun görülen bir kurumda tam zamanlı kayıtlıysanız,

  • Çalışma izniniz olmadan kampüs içi (on-campus) çalışabilirsiniz.

Eğer eğitim izniniz varsa ve Akredite Edilmiş Eğitim Kurumları’nda (Designated Learning Institution, DLI)akademik, profesyonel veya mesleki bir eğitim programına kayıtlıysanız,

  • Çalışma izniniz olmadan kampüs dışı (off-campus) çalışabilirsiniz.

Eğer eğitim izninizi 1 Haziran’dan sonra aldıysanız,

  • Eğitim izniniz kampüs dışı çalışıp çalışamadığınızı belirtecektir. Eğer belirtiyorsa, eğitim programınız devam ederken,
  • Akademik takvimde belirtilen tatiller sırasında

Tam zamanlı olarak haftada 20 saate kadar çalışabilirsiniz.

Uygun Görülmeyen İşverenler Listesi’nde (Ineligible Employers List)bulunmayan herhangi bir kurumda çalışabilirsiniz.

Bir co-op veya staj programına katılmak istiyorsanız uygun çalışma iznini edinmeniz gerekmektedir. Ayrıca, eğitim süreniz bittikten sonra Kanada’da çalışmak için PGWP’e başvurmanız gerekmektedir.

Uluslararası Öğrenciyim. Eğitim Programın Başlamadan Önce Çalışabilir Miyim?

Hayır. Kanada’da eğitim görüyorken kampüs içi veya kampüs dışı çalışmaya uygun görüldüyseniz, anca eğitim programınız başladıktan sonra çalışmaya başlayabilirsiniz.

Kampüs içi (on-campus)ve kampüs dışı (off-campus)çalışma şartlarını karşıladığınızdan emin olmanızda fayda var. Eğitim programınız başlamadan önce çalışmak istiyorsanız çalışma izninize başvurmak zorundasınız.

Uluslararası Öğrenciyim. Eğitim Programımı Tamamladıktan Sonra Çalışmaya Devam Edebilir Miyim?

Genel itibariyle, hayır. Final notlarınız açıkladıktan sonra çalıştığınız işten ayrılmak zorundasınız.

Eğitim programınızı tamamladıktan sonra çalışmaya devam edebilmek için;

  • Daha öncesinden çalışma iznine başvurmuş olmanız,
  • Yeni bir eğitim programına başlamış olmanız gerekmektedir.

İstisnai durumları karşılayıp karşılamadığınızı öğrenin.

Uluslararası Öğrenci Olarak, Co-Op Ya Da Staj Programlarına Katılabilir Miyim?

Eğer Akredite Edilmiş Eğitim Kurumlarında (designated learning institution)ve iş deneyimi gerektiren akademik, profesyonel veya mesleki eğitim programlarına kayıtlıysanız, eğitim izninizin yanı sıra ayrıca çalışma iznine de ihtiyacınız olacaktır.

Çalışma izni almak için iş deneyimizin programınızı tamamlamak için şart olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Okulunuzdan aldığınız bir yazı veya ders programınızın bir kopyası kanıt sayılabilecek belgeler olabilir.

İş deneyiminiz eğitim programınızın %50sinden fazlasını kapsayamaz.

Eğer İngilizce veya Fransızca’yı ikinci dil olarak eğitim görüyorsanız veya hazırlık sınıfındaysanız, co-op çalışma iznine uygun olmadığınız için başvuramazsınız.

Daha detaylı bilgi için, Öğrenciler için Çalışma İzinleri – Co-op veya staj programları

Co-Op Veya Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimde (PGWP) Çalışacağım Kurum İçin Belli Bir Yer Belirtiliyor. Bu Yer Dışında Başka Bir Şehirde Çalışabilir Miyim?

Bu sorunun cevabı, çalışacağınız kurum hakkındaki bilgilerin, çalışma izninizin neresinde bulunduğuna göre değişir.

Eğer kurumunuzun bulunduğu şehir (Employment Location) Ek Bilgilerin (Additional Information) altında yer alıyorsa,

Kanada’da her şehirde çalışabilirsiniz. Çalışma izninizi değiştirmek için başvuru yapmanıza gerek yoktur.

Eğer kurumunuzun bulunduğu şehir Şartlar (Conditions) veya Notlar/Yorumlar (Remarks/Observations) altında yer alıyorsa,

Sadece çalışma izninizde belirtilen şehirde çalışabilirsiniz. Eğer farklı bir yerde çalışmak istiyorsanız çalışma izninizin koşullarını değiştirmek için başvuru yapmalısınız. Bunu yapmak için, Kanada içinde yeni çalışma iznine başvurmalısınız.Linke tıkladıktan sonra “Where are you applying from?” sorusuna “Inside Canada” seçeneğini işaretleyip yeni çalışma izninize nasıl başvuracağınızı öğrenebilirsiniz. Başvurunuzu yaparken başvurunuza değişim yapma sebebinizi açıklayan bir yazı eklemeyi de unutmayın.

Co-Op Veya Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimde (PGWP) Belirli Bir Meslek/Meslek Grubu Belirtiliyor. Başka Bir Alanda Çalışabilir Miyim?

Bu sorunun cevabı, meslek/meslek grubunuz hakkındaki bilgilerin, çalışma izninizin neresinde bulunduğuna göre değişir.

Eğer meslek bilginiz Ek Bilgiler (Additional Information) altında yer alıyorsa,

Her alanda çalışabilirsiniz.Çalışma izninizi değiştirmek için başvuru yapmanıza gerek yoktur. Eğer co-op çalışma izniniz varsa, eğitim programınızı tamamlamak için iş deneyimine sahip olmak zorundasınız.

Eğer meslek bilginiz Şartlar (Conditions) veya Notlar/Yorumlar (Remarks/Observations) altında yer alıyorsa,

Sadece çalışma izninizde belirtilen alanda çalışabilirsiniz. Eğer farklı bir alanda çalışmak istiyorsanız çalışma izninizin koşullarını değiştirmek için başvuru yapmalısınız. Bunu yapmak için, Kanada içinde yeni çalışma iznine başvurmalısınız.Linke tıkladıktan sonra “Where are you applying from?” sorusuna “Inside Canada” seçeneğini işaretleyip yeni çalışma izninize nasıl başvuracağınızı öğrenebilirsiniz. Başvurunuzu yaparken başvurunuza değişim yapma sebebinizi açıklayan bir yazı eklemeyi de unutmayın.

Co-Op Çalışma İznimde “Belirtilenin Dışında Başka İşveren İçin Çalışmak İçin Yetkili Değilsiniz” (“Not authorized to work for any employer other than stated) ibaresi Bulunuyor. Bunun Anlamı Nedir?

Co-op öğrencisi olarak, co-op çalışma izninizde aşağıdaki ibareler bulunabilir.

  • “Belirtilenin Dışında Başka İşveren İçin Çalışmak İçin Yetkili Değilsiniz”
  • “İşvereniniz Okulunuzdur.”

Bu ibarelerin amacı, sizi co-op öğrencisi kimliğinizle tespit edebilmektedir. Bu da, okulunuzun co-op programı tarafından kabul gören başka bir işveren için çalışabileceğiniz anlamına gelir.

Eğer İşvereniniz Bu Şartı Anlamaz İse,

Eğer çalışma izninizdeki bu şart, işvereniniz ve sizin aranızda problemlere yol açıyorsa, bu şartın kaldırılması için başvuru yapabilirsiniz. Bunu yapmak için,yeni bir çalışma iznine başvurmalısınız.Başvurunuzu yaparken başvurunuza değişim yapma sebebinizi açıklayan (İşvereninizle aranızda problemler yarattığına dair) bir yazı eklemeyi de unutmayın. Bu işlem için sizden herhangi bir ücret alınmaz.

Eğer Okul Değiştirecekseniz,

Eğer okul değiştirecekseniz ve co-op programınızı devam ettirmek istiyorsanız, yeni bir çalışma iznine başvurmalısınız.Bu, co-op çalışma izninizde yeni okulunuzun sizin işvereniniz olarak gözükeceği anlamına gelir.

Co-op çalışma izni koşullarınızı değiştirmek için veya yeni co-op çalışma izniniz için ekstra başvuru ücreti ödemenize gerek yoktur.

Akademik Takvimde Belirtilen Okul Tatilleri Sırasında Çalışmaya Devam Edebilir Miyim?

Genel itibariyle, evet. Bu süre boyunca çalışma izniniz hala geçerli olmak zorunda ve çalışma izninizin zorunlu kıldığı tüm şartları yerine getiriyor olmak zorundasınız.

Kampüs Dışı (Off-Campus) Çalışırsanız,

Akademik takvimde belirtilen yaz tatilleri ve bahar tatilleri gibi tatiller sırasında tam zamanlı çalışabilirsiniz. Çalışmaya başlamadan önce kampüs dışı çalışma için gerekli tüm koşullarıyerine getirmek zorundasınız. Tatil dönüşü okulunuz yeniden başlayınca haftalık en fazla sadece 20 saat çalışabilirsiniz.

Kampüs İçi (On-Campus) Çalışırsanız

Akademik takvimde belirtilen yaz tatilleri ve bahar tatilleri gibi tatiller sırasında tam zamanlı çalışabilirsiniz Çalışmaya başlamadan önce kampüs içi çalışma için gerekli tüm koşullarıyerine getirmek zorundasınız.

Kampüs Dışı Çalışmaya Uygun Görülürsem Herhangi Bir İşte Çalışabilir Miyim?

Evet. Kanada’da kampüs dışı iş yetkilerinizin şartlarına uyduğunuz süreceUygun Görülmeyen İşverenler Listesi’nde (Ineligible Employers List)bulunmayan herhangi bir işveren için çalışabilirsiniz. Belli meslek gruplarında çalışmak istiyorsanız da ayrıca göçmenlik muayenesine (immigration medical exam) girmeniz gerekmektedir.

Kampüs Dışı Çalışmaya Uygun Görülürsem İstediğim Kadar Saat Çalışabilir Miyim?

Hayır. Eğer kampüs dışı çalışmaya uygun görülürseniz, okulunuz devam ediyorken haftada en fazla 20 saate kadar çalışabilirsiniz. Yaz ve kış tatilleri, bahar tatilleri gibi akademik takvimde belirtilen tatiller boyunca haftada 20 saatten fazla çalışabilirsiniz.

Kanada’da bir işte çalışmaya başlamak için eğitim programınız başlaması gerekmektedir. Okulunuz başlamadan herhangi bir işte çalışamazsınız. Yarı-zamanlı öğrenciler ve yetkilendirilmiş izin almış (authorized leave) öğrenciler gibi kimlerin kampüs-dışı çalışabileceği hakkındaki detayları öğrenin.

Eğitim programınızı tamamladıktan sonra, tam zamanlı çalışma imkanlarınızda bulunuyor.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (Post-Graduation Work Permit) Nedir?

Mezuniyet sonrası çalışma izni, Kanada’da Lise sonrası eğitim veren (ve mezuniyetle birlikte çalışma izni vermek için yetkilendirilmiş) bir kurumdan mezun olmuş öğrencilere Kanada iş deneyimi imkanı sunmaktadır.

Not: Mezuniyet sonrası Çalışma İzni sayesinde kazanacağınız iş deneyimi daha sonradan Kanada’da daimi oturma izni almak için yapacağınız başvuruda size yarar sağlayabilir.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni’ne (Post-Graduation Work Permit) Nasıl Başvurabilirim?

PGWP başvurunuzu kağıt üzerinde veya online olarak yapabilirsiniz. PGWP’e nasıl başvuracağınızı öğrenin.Başvurmadan önce PGWP için uygun olup olmadığınızdan emin olun.Okulunuz final notlarınızı girdikten sonra PGWP’e başvurmak için 180 gününüz var.

Başvurduğunuz zaman, “Open work permit holder” ücretini ödediğinizden ve standart çalışma izni ücretini “standard work permit fee” ödediğinizden emin olun.

PGWP koşullarınızı uzatmanız veya değiştirmeniz gerekirse,

Eğer PGWP koşullarınızı uzatmak veya değiştirmek isterseniz kağıt üzerinden başvuru yapmalısınız. Sadece pasaportunuzun geçerlilik süresi PGWP geçerlilik sürenizden önce bitmesi durumunda mezuniyet sonrası çalışma izni şartlarınızı uzatabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra tıbbi muayene gibi ek belgeler istendiğinde PGWP şartlarınızı değiştirmeniz gerekebilir.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzniniz ancak Kanada Hükümeti tarafından uygun görüldüğü takdirde uzatılır.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzninin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

PGWP’nin 8 ay ile 3 yıla kadar geçerlilik süresi vardır. İzninizin geçerlilik süresi Kanada’da tamamladığınız eğitim programının uzunluğuna bağlıdır. İzniniz eğitim programınızın süresinden daha uzun olamaz. PGWP’in ne kadar süre geçerli olacağı hakkında daha detaylı bilgi edinin.

Eğer pasaportunuzun geçerlilik süresi PGWP izninizden daha önce dolarsa,

  • Kanada Hükümeti, pasaportunuzun geçerlilik süresi dolana kadar geçerli olmaya devam edecek yeni PGWP çıkarır.
  • Kanada Hükümeti, tam geçerli hale getirmek için PGWP izninizi uzatıp uzatmamanız gerektiğini size haber verecektir.

Sadece Kanada Hükümeti size bildirdiği durumlarda PGWP izninizi uzatabilirsiniz. Bildirilmesi durumunda, PGWP izninizi uzatmak için kağıt üzerinden başvuru yapmalısınız.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzninin (Post Graduation Work Permit, PGWP) Ücreti Nedir?

Ücret, CDN$155’dır. Ayrıca, CDN$100 olan “Open Work Permit Holder” ücretini de ödemeniz gerekmektedir. Ödemeniz gereken ücretler hakkında daha detaylı bilgi edinin.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimi (Post Graduation Work Permit, PGWP) Almadan Önce İşlere Başvurabilir Miyim?

Sadece aşağıdaki şartları yerine getiriyorsanız,

  • Lise sonrası eğitim veren akademik, mesleki veya profesyonel eğitim programları içeren Akredite Edilmiş Eğitim Kurumlarında (Designated Learning Institution, DLIs) tam zamanlı öğrencilik yaptıysanız,
  • Eğitim programınızı çoktan tamamladıysanız,
  • Ve kampüs içi ve kampüs dışı çalışabileceğiniz saatleri aşmadıysanız,

Evet, Mezuniyet Sonrası Çalışma İzninizi Almadan Önce İşlere Başvurabilirsiniz.

Eğer Kanada Hükümeti PGWP’inizi reddederse, hemen çalışmayı bırakmanız gerekmektedir.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimle (Post Graduation Work Permit, PGWP) Birlikte İstediğim Yerde Ve İstediğim İşte Çalışabilir Miyim?

PGWP izniniz açık çalışma iznidir. Bu izinle birlikte, Kanada’nın herhangi bir yerinde herhangi bir işte çalışabilir, isteğinize göre de işveren değiştirebilirsiniz.

Not:Uygun Görülmeyen İşverenler Listesi’nde (Ineligible Employers List)bulunan bir işveren için çalışamayabilirsiniz.

Nasıl Mezuniyet Sonrası Çalışma İznine (Post Graduation Work Permit, PGWP) Hak Kazanırım?

Mezuniyet sonrası çalışma iznine hak kazanabilmekiçin devlet kurumu veya tanınmış derece programları sunan özel bir kurumdan mezun olmanız gerekmektedir. Bu kurumlar, üniversite, kolej veya “Collège d’enseignement général et professionnel” (üniversite öncesi dersler ve teknik kariyer programları sunan eğitim kurumları) olabilir.

Diplomamı Almadan Önce Mezuniyet Sonrası Çalışma İznine (Post Graduation Work Permit, PGWP) Başvurabilir Miyim?

PGWP’e başvurmak için diplomanızın fiziksel kopyasını edinmek veya mezuniyet töreninize katılmak için beklemenize gerek yoktur.

PGWP’e başvurmak için yapmanız gereken şeyler;

  • Okulunuzdan eğitim programınızı tamamladığınıza dair resmi bir yazı.
  • Okulunuzun sitesinden alabileceğiniz resmi transkript veya transkript kopyası.

Okulunuz final notlarınızı girdikten sonra PGWP’e başvurmak için 180 gününüzvardır. PGWP’e uygun görülmek için eğitim izninizin 180 gün süresince geçerli olması gerekmektedir.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimi (Post Graduation Work Permit, PGWP) Çıkmasını Beklerken Bir Yandan Çalışabilir Miyim?

Başvurunuzu yaptığınız süre içerisinde,

  • Geçerli eğitim izniniz varsa,
  • Eğitim programınızı tamamladıysanız,
  • İzinsiz kampüs dışı çalışmaya (work off-campus) uygun görüldüyseniz VE
  • Akademik süreler içerisinde kampüs dışı haftalık 20 saatten fazla çalışmadıysanız,

Evet, başvurunuzun sonucunu beklerken tam zamanlı çalışabilirsiniz.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimin (Post Graduation Work Permit, PGWP) Çıkmasını Bekliyorum. Kanada Dışına Seyahat Edip Öğrenci Vizemle Dönebilir Miyim?

Vizenizveya Electronic Travel Authorization (eTA)belgeniz geçerli olduğu sürece, Kanada dışına seyahat edebilirsiniz. (Eğitim veya çalışma) izniniz vizeniz değildir ve Kanada’ya geri dönüş seyahatinize izin vermez.

Vizeniz veya eTA belgenizin geçerlilik süresi dolduysa, Kanada’ya dönmeden önceyenisini çıkartmanız gerekmektedir.

Kanada’ya geri döndüğünüzde,

  • Eğitim vizeniz hala geçerliyse öğrenci olarak ülkeye girebilirsiniz.
  • Siz Kanada dışındayken Kanada Hükümeti PGWP’inizi onaylarsa, işçi olarak ülkeye girebilirsiniz.
  • Eğer bu süreçte PGWP’inizin işlem süreci hala devam ediyorsa, ziyaretçi olarak ülkeye girebilir ve Kanada Hükümeti başvurunuzu sonuçlandırana kadar çalışma izniniz olmadan çalışabilirsiniz.

Kanada’ya geri döndüğünüzde sınır polisi size birkaç soru soracaktır. Sınır görevlileri ayrıca PGWP’e başvurduğuna dair başvurunuzun kopyası veya başvuru ücretini ödediğinize dair bir fatura gibi kanıtlayıcı belgeler sunmanızı isteyebilir.

Eğer sınır görevlisi ülkeye yeniden girmemeniz gerektiğini düşünür ve girişinizi reddederse, Kanada’ya giremeyebilirsiniz.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İznimi (Post Graduation Work Permit, PGWP) Beklerken Çalışmaya İznim Olduğunu Potansiyel Bir İşverene Nasıl Anlatabilirim?

Potansiyel işvereninize çalışmaya izniniz olduğunu aşağıda belirtilen belgelerin hepsinin bir kopyasını vererek gösterebilirsiniz;

  • Eğitim programınızı tamamladığınıza dair kanıt;
    • Okulunuzdan alacağınız resmi bir belge veya,
    • Okulunuzun websitesinden alacağınız resmi bir transkript veya transkript kopyası.
  • Eğitim izninizin bir kopyası,
    • Hemen çalışmaya başlayabilmek için, eğitim izninizde şu ibare yer almalıdır.  “May accept employment on or off campus if meeting eligibility criteria per paragraph R186(f), (v) or (w); must cease working if no longer meeting these criteria”
  • Online başvuru yaptıysanız PGWP başvurunuzu yaptığınıza dair onay belgesinin bir kopyası.
    • Hemen çalışmaya başlayabilmek için onay belgenizi eğitim izninizin geçerlilik süresi bitmeden önce almış olmanız gerekmektedir.

Başvurunuz sonuçlanana kadar çalışmak için bu belgeleri sunabilirsiniz.

PGWP başvurunuz reddedilmesi durumunda Kanada Hükümeti tarafından size ihbarname yollanır yollanmaz çalışmayı bırakmak zorundasınız.

Çalışmaya devam ederseniz, gelecekte yapacağınız çalışma veya eğitim izni başvurularınız onaylanmayabilir ve Kanada’yı terk etmeniz istenebilir.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzinleri (Post Graduation Work Permit, PGWP) için Güncel İşlem Sürelerine Göz Atın.
Kimler Kampüs İçi (On-Campus) Çalışabilir?

Ancak eğitim programınıza başladıktan sonra Kanada’da çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğitiminiz başlamadan önce herhangi bir işte çalışamazsınız.

Eğitim izniniz kampüs içi veya kampüs dışı çalışmanıza izin verecek bir koşul içeriyorsa Kanada’da uluslararası öğrenci olarak çalışabilirsiniz.

Eğer,

  • Kolej, üniversite veya Quebec’te CEGEP gibi lise sonrası eğitim veren devlet okulunda,
  • Quebec’te devlet okullarının kuralları çerçevesinde işletilen ve en azından %50 devlet desteği ile finanse edilmiş kolej-seviyesindeki bir özel bir okulda veya,
  • Yasal olarak eyalet hukuku altında diploma verme yetkisine sahip bir Kanada özel okulunda,

tam zamanlı lise sonrası eğitim öğrencisiyseniz,

  • Geçerli bir eğitim izniniz varsa VE
  • Sosyal Güvenlik Numaranız (Social Insurance Number, SIN) varsa

Çalışma iznine ihtiyaç duymadan okul kampüsünüzde çalışabilirsiniz.

Kimler Kampüs İçi (On-Campus) Çalışamaz?

  • Tam zamanlı öğrenim görmeyi günden itibaren,
  • Eğitim vizenizin geçerlilik süresi bittiğinde,
  • Eğitiminizden yetkilendirilmiş izin aldıysanız,
  • Okul değiştiriyorsanız veya an itibariyle eğitim görmüyorsanız,

Kampüs içi çalışmayı bırakmak zorundasınız.

Eğitim görmeye devam etmeniz ve kampüs içi çalışmak için tüm şartları karşılamanız durumunda kampüs içi çalışmaya devam edebilirsiniz.

Nerelerde Çalışabilirsiniz?

On-campus demek kampüs içinde bulunan tüm binalarda çalışabileceğiniz anlamına gelir. Her okulunuzun birden çok kampüsü bulunuyorsa, çoğunlukla hangi kampüste eğitim görüyorsanız sadece o kampüste çalışabilirsiniz.

Eğer,

  • öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi olarak çalışıyorsanız ve
  • işiniz bir araştırma bursuna bağlıysa

Başka konumlarda da çalışabilirsiniz.

Bu durumda, kampüs dışında olsalar bile okulunuzla ilişkisi olan kütüphane, hastane, araştırma tesisi gibi kurumlarda çalışabilirsiniz.

Kimler için Çalışabilirsiniz?

“On-campus” kampüs içi işvereniniz,

  • okulunuz,
  • fakülte üyeleri,
  • öğrenci toplulukları,
  • kendiniz,(konumu kampüs içinde bulunan bir işletme (örneğin, kampüste bulunan bir kahve dükkanı gibi) işletiyorsanız)
  • özel bir kurum
  • okula kampüs içi hizmetler sunan bir özel üstlenici olabilir.

 

Kanada’da Çalışmak İçin Sosyal Güvenlik Numaranızı (SIN) Edinin

Sosyal Güvenlik Numarası (Social Insurance Number, SIN), Kanada Hükümeti’nin size verdiği 9 haneli bir numaradır. Bu numarayla birlikte Kanada’da çalışabilir ve devlet yardımlarından yararlanabilirsiniz.

Kampüs içinde çalışabilmek adına SIN’e başvurmak için

Aşağıdaki koşullardan birinin eğitim vizenizde yazılı olması gerekmektedir.

  • May accept employment on or off campus if meeting eligibility criteria as per R186(f), (v) or (w). Must cease working if no longer meeting these criteria.
  • This permit does not authorize the holder to engage in off campus employment in Canada. May accept employment only on campus if meeting eligibility criteria as per R186(f). Must cease working if no longer meeting these criteria.

 

Eğer kampüs içinde çalışmaya uygunsanız ama Kanada Hükümeti tarafından yukarıdaki koşullardan biri eğitim izninizde yazılı değilse, koşulların eklenmesi için Kanada Hükümeti’ne başvuru da bulunabilirsiniz. Bu koşulları eğitim izninize ekletmek için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.

SIN Numaranızı Edinmek İçin Başvuru Yapmadan Önce Eğitim Vizenizde Değişiklik Yapmayı Talep EtmenizGerekecektir.


Uluslararası Öğrenci Olarak Kampüs Dışı (Off-Campus) Çalışmak

Kimler Kampüs Dışı Çalışabilir?

Sizin ve işvereninizin siz çalışmaya başlamadan önce çalışma iznine ihtiyaç duymadan kampüs dışı çalışabileceğinizden emin olmanız gerekmektedir. Eğer kampüs dışı çalışmaya başlar ama koşulları sağlamazsanız Kanada’yı terk etmeniz istenebilir.

Ancak eğitim programınıza başladıktan sonra Kanada’da çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğitiminiz başlamadan önce herhangi bir işte çalışamazsınız.

Eğitim programınız devam edebileceğiniz bilgisi eğitim vizenizin şartlarında belirtilecektir.

Uygunluk Şartları

Aşağıdaki koşulları sağlarsanız çalışma izne ihtiyaç duymadan kampüs dışı çalışabilirsiniz.

  • Akredite Edilmiş Eğitim Kurumları (Designated Learning Institution)’nda tam zamanlı öğrenciyseniz
  • Lise sonrası eğitim veren akademik, mesleki, profesyonel veya eğitim programına kayıtlıysanız veya,
  • Orta öğretim düzeyinde mesleki eğitim programına (Sadece Quebec’te geçerlidir) kayıtlıysanız,
  • Eğitim programınız,
    • En az 6 ay uzunluğundaysa ve
    • Programınızın bitişinde derece, diploma veya sertifika alacaksanız,
  • Eğitim izninizin üzerinde kampüs dışı çalışabileceğiniz ibaresi yer alıyorsa
  • Eğitim görmeye başladıysanız,
  • Sosyal Güvenlik Numaranız (Social Insurance Number,SIN) varsa.

Part-time (yarı zamanlı) öğrenciyseniz,

  • Yukarıdaki koşulların hepsinikarşılıyorsanız ve
  • Tam zamanlı okumak yerine aşağıdaki sebeplerden dolayı yarı-zamanlı okuyorsanız,
    • Eğitim programınızın son dönemindeyseniz ve programınızı tamamlamak için ders yükünüzü arttırmanız gerekmiyorsa ve
    • Kanada’da eğitim programınızda son döneminize kadar tam zamanlı bir öğrenci olarak eğitim gördüyseniz,

Kampüs dışı çalışabilirsiniz.

Yetkilendirilmiş izne (authorized leave) ayrıldıysanız,

Yetkilendirilmiş izneayrıldıysanız veya okul değiştiriyorsanız ve bu yüzden eğitim görmüyorsanız, kampüs dışı çalışamazsanız. Eğitiminizi devam ettikten sonra işe dönebilirsiniz.

Kanada’da Çalışmak İçin Sosyal Güvenlik Numaranızı (SIN) Edinin

Sosyal Güvenlik Numarası (Social Insurance Number, SIN), Kanada Hükümeti’nin size verdiği 9 haneli bir numaradır. Kanada’da çalışabilmek için bu numaraya ihtiyacınız vardır.

Kampüs dışında çalışabilmek adınaSIN’e başvurmak için

Aşağıdaki koşullardan birinin eğitim vizenizde yazılı olması gerekmektedir.

  • May work 20 hours per week off campus or full-time during regular breaks if meeting criteria outlined in paragraph 186(v) of the Immigration and Refugee Protection Regulations.
  • May accept employment on or off campus if meeting eligibility criteria, per paragraph R186(f), (v) or (w) and must cease working if no longer meeting these criteria.

Eğer eğitim izninizde iş koşulları (work conditions) ibareleri yoksa

Eğer kampüs dışında çalışmaya uygunsanız ama yukarıdaki koşullardan biri eğitim izninizde yazılı değilse bu koşulların eklenmesi için Kanada Hükümeti’ne başvuru da bulunabilirsiniz. Bu koşulları eğitim izninize ekletmek için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.

SIN numaranızı edinmek için başvuruyapmadan önce eğitim vizenizde değişiklik yapmayı talep etmenizgerekecektir.

Kampüs dışı kaç saat çalışabilirsiniz?

Okul dönemleriniz boyunca,

 

Haftada 20 saate kadarçalışabilirsiniz.
Okul yılında akademik takvimde belirtilmiş tatiller sırasında,

Yaz ve kış tatilleri veya sonbahar veya ilkbahar okuma haftaları gibi önceden belirlenmiş aralarda tam zamanlı çalışabilirsiniz. Fazla mesai yapmakta veya 20 saatten fazla olmak üzere 2 yarı zamanlı işte çalışmakta özgürsünüz.

Tam zamanlı çalışmak için tatilden önce ve sonrasında tam zamanlı öğrenci olmak zorundasınız.

Okulunuzdaki ilk dönemden önceki tatilde çalışamazsınız.

Tam zamanlı çalışma süresi kaç saate karşılık gelir?

Haftalık ‘tam zamanlı çalışma’ olarak belirlenmiş saat limiti yoktur. Fakat, işvereniniz fazla mesai ödemesi ve shiftleriniz arası zamanlar gibi durumlarda eyalet yasalarına uymak zorundadır.

Eğer programınızda belirli tatiller/aralar yoksa,

Haftada 20 saate kadarçalışabilirsiniz.

Haftada 20 saatten fazla çalışmak eğitim izninizin koşullarını ihlal etmeniz anlamına gelir. Bunu yapmanız halinde, öğrenci statünüzü kaybedebilir ve gelecekte eğitim veya çalışma izni alamayabilirsiniz. Ayrıca ülkeyi terk etmeniz de istenebilir.

Kimler Kampüs Dışı Çalışamaz?

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri size uyuyorsa çalışma izniniz olmadan kampüs dışı çalışamazsınız.

  • Eğitim izninizde okurken kampüs dışı çalışmaya yetkiniz olmadığına dair bir ibare yer alıyorsa,
  • İngilizce veya Fransızca’yı ikinci dil olarak (ESL/FSL), öğrendiğiniz bir programa kayıtlıysanız,
  • Akademik amaçlı dersler yerine sadece ilgilendiğiniz konular hakkında dersler (general interest courses) alıyorsanız,
  • Sadece tam zamanlı bir programa kabul için gereken dersleri alıyorsanız,
  • Kanada’da bulunma durumunuz değişir ve kampüs dışı çalışmak için gerekli koşulları sağlamıyorsanız,

Eğer yukarıdaki durumlardan herhangi biri size uyuyorsa ve Kanada’da eğitiminiz devam ederken bir yandan çalışmak istiyorsanız, çalışma iznine başvurmanız gerekmektedir.

Eğitim durumunuz değişirse,

Kampüs dışı çalışmak için uygun görülmemiştiniz ama artık eğitim durumunuz değiştiyse, eğitim vizenizdeki bazı koşulları değiştirebilirsiniz.

Eğer,

  • Eğitim programınızı kampüs dışı çalışmanıza izin verecek başka bir programla değiştirdiyseniz ve
  • Eğitim vizenizde “This permit does not permit the holder to engage in off campus employment in Canada” (Bu izin, izin sahibini Kanada’da kampüs dışı çalışma içinde bulunmasına izin vermez.) ibaresi yer alıyorsa

VEYA,

  • Kanada Hükümeti tarafından eğitim izninize artık ülkede bulunma durumunuza uymayacak bir koşul eklendiyse,

Vizenizdeki koşulları değiştirmek için başvuru yapabilirsiniz.

 

Örnek:

 

ESL veya FSL kursları gibi (İngilizce veya Fransızcayı ikinci dil olarak öğrendiğiniz kurslar) ön koşullu dersleri tamamlamak için eğitim izninize sahipsiniz. Daha sonrasında, tam zamanlı eğitim programına kabul aldınız. Bu, (kampüs dışı çalışmaya izniniz olmadığını belirten) koşulu eğitim vizenizden sildirmek için başvuru yapabileceğiniz anlamına gelir.

 

Eğitim vizenizin şartlarını değiştirmek için başvuru yapmak zorundasınız. Bu değişikliğin bir ücreti vardır. Sosyal Güvenlik Numaranız, SIN, için başvuru yapmadan önce eğitim vizenizin koşullarını değiştirmek zorundasınız.

 

Eğitim vizenizin koşullarını değiştirmek istiyorsanız, Kanada içinde yeni eğitim iznine başvurmalısınız.

 

Online başvuru yapacaksanız, “Application to Change Conditions, Extend my Stay or Remain in Canada as a Student [IMM 5709].” Formunu mutlaka doldurmak zorundasınız. Form üzerinde Apply for a study permit for the first time or extend my study permit kutucuğunu işaretlemeniz ve sizden istenen gerekli alanları mutlaka doldurduğunuzdan emin olun.

Ayrıca başvurunuzla birlikte eğitim vizenizden bu koşulu neden sildirdiğinizi açıklayan bir yazı yazmanız ve başvurunuza eklemeniz de istenecektir.

Eğitim programınızı tamamladıktan sonra çalışmak

Eğitim programınızı tamamladıktan sonra, 2 yolla tam zamanlı çalışabilirsiniz:

  • Eğitim izninizin geçerlilik süresi dolmadan önceçoktan çalışma iznine başvuru yaptıysanız veya
  • Yeni eğitim programına başlıyorsanız

Tam zamanlı çalışmak için aşağıda listelenen şartların hepsini sağlamanız gerekmektedir. Kanada Hükümeti çalışma veya eğitim izni başvurunuzu reddederse, Kanada’da çalışmayı bırakmak ve Kanada’yı terk etmek zorundasınız.

Eğer çoktan çalışma iznine başvuru yaptıysanız,

Bu şartların hepsini sağlarsanız,

  • Eğitiminiz sırasında kampüs dışı çalışmaya uygun görüldüyseniz,
  • Eğitim vizenizin geçerlilik süresi dolmadan önce çalışma iznine veya mezuniyet sonrası çalışma iznine (PGWP) başvurduysanız,
  • Çalışma izni başvurunuzun sonuçlanmasını bekliyorsanız,

tam zamanlı çalışabilirsiniz.

Eğer yeni bir eğitim programına başlıyorsanız,

Bu şartların hepsini sağlarsanız,

  • Önceki eğitim programınız sırasında kampüs dışı çalışmaya uygun görüldüyseniz,
  • Geçerli eğitim izniniz varsa veya geçerlilik süresi dolmadan önce uzatmak için başvuru yaptıysanız,
  • Programınızı tamamladığınıza dair okulunuzdan yazılı belge aldıysanız,
  • Akredite Edilmiş bir Eğitim Kurumundaki, DLIyeni tam zamanlı bir eğitim programından kabul mektubu aldıysanız
  • Önceki eğitim programınızı tamamladığınıza dair belgeyi aldığınız 150 takvim günü içerisinde yeni eğitim programınıza başlayacaksanız,

tam zamanlı çalışabilirsiniz.

Co-Op Öğrenci Veya Stajyer Olarak Çalışmak

Uygunluk Şartları

Bazı programlar eğitim görüyorken ders programınız gereği iş deneyimi edinmeniz gerekebilir. Bu durumda eğer,

  • Geçerli çalışma izniniz varsa,
  • Kanada’daki eğitim programınızı tamamlamak için iş deneyimi gerekiyorsa,
  • Okulunuzdan alacağınız okuduğunuz programda eğitim gören tüm öğrencilerin derecelerini almak üzere iş deneyimi edinmeleri gerektiğini belirten bir yazı,
  • Co-op veya staj programınızın eğitim programınızın %50sine veya daha azını oluşturması,

co-op veya staj çalışma iznine başvurabilirsiniz.

 

Aşağıdaki eğitimlerden herhangi birini alıyorsanız,

  • İngilizce veya Fransızcayı ikinci dil olarak öğrenme (ESL/FSL),
  • Akademik amaçlı olmayan dersler yerine sadece ilgilendiğiniz konular hakkında dersler alıyorsanız(general interest courses) veya
  • Başka bir eğitim programına hazırlanmak için dersler alıyorsanız,

 

Co-op çalışma izni için uygun olmadığınız anlamına gelmektedir.

Eğer co-op çalışma izni için uygun değilseniz ama Kanada’da çalışmak istiyorsanız, çalışma iznine başvurmalısınız.

Mezun olduktan sonra Kanada’da Çalışın: Mezuniyet Sonrası Çalışma İznine (PGWP)’e Kimler Başvurabilir?
Uygunluk Şartları

Okulunuz final notlarınızı girdikten sonra PGWP’e başvurmak için180 gününüzolacaktır.

Durumunuzun uygun görülmesi için, çalışma izninizin 180 gün süresince geçerli olması gerekmektedir. Final notlarınızı beklerken durumunuzun geçerlilik süresinin bitmesini beklemeyin.

Final notlarınızı almadan önce eğitim vizeniz sona ererse, 2 seçeneğiniz mevcut.

  • Kanada’da daha uzun kalabilmek için (visitor record) ziyaretçi kaydı (ziyaretçi vizesi, visitor visa ile karıştırılmaması gerekir.) için başvuru yapabilirsiniz,
  • Kanada’yı terk edip PGWP’e başvurabilirsiniz.

Ayrıca,

    • Akredite edilmiş bir eğitim kurumunda (designated learning institution),
    • En az 8 aylık süren ve,
    • Program bitiminde bir derece, diploma veya sertifika almış olduğunuz,
  • Bir eğitim programını tamamlamış olmanız,
  • Kanada’da eğitim programınızın (Yarı-zamanlı geçirilebilen final döneminiz veya izin aldığınız zaman hariç) her dönemi boyuncatam zamanlıöğrenci statünüzü korumuş olmanız,

 

  • Aşağıdaki okullardan,
    • kolej, üniversite, ticaret/teknik okul veya (Quebec için) CEGEP gibi lise sonrası eğitim veren bir devlet okulundan,
    • Quebec’teki devlet okullarının kuralları çerçevesinde işletilen lise sonrası eğitim veren bir özel okuldan,
    • Quebec’te bulunan 900 saat ve üstü nitelikli programlar sunan ve tamamlanması halinde “a diplôme d’études professionnelles (DEP veya an attestation de spécialisation professionnelle (ASP)” derecesi veren özel bir ortaöğretim veya lise sonrası eğitim veren bir okulundan,
    • Eyalet yasaları altında tamamlandığı halde size derece veren bir eğitim programına kayıtlıysanız Kanada’da Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora gibi dereceler veren özel bir okuldan

Herhangi birindenmezun olmuş olmanız gerekmektedir.

İstisnai Durumlar:

PGWP için uygun olmadığınız anlamına gelen durumlardan bazıları;

  • Önceden PGWP edindiyseniz
  • İngilizce veya Fransızcayı ikinci dil olarak eğitim gördüyseniz
  • Akademik amaçlı değil de ilgilerinize göre (general interest) veya kişisel gelişim (self-improvement) dersleri aldıysanız,
  • Global Affairs Canada (GAC) tarafından finanse edilen Kanada Hükümeti Ödül Programına (Government of Canada Awards Program) katıldıysanız,
  • GAC’den hibe aldıysanız
    • Not: Study in Canada bursuna hak kazandıysanız, PGWP için hala uygun sayılırsınız.
  • Equal Opportunity Scholarship, Canada-Chile bursuna hak kazandıysanız,
  • Canada-China Scholars’ Exchanges Program değişim programına katıldıysanız,
  • The Organization of American States Fellowships Programına katıldıysanız,
  • Uzaktan eğitim (online dersler, e-learning gibi yollar) ile bir eğitim programının büyük bir kısmını tamamladıysanız,
  • Kanada’da bulunan ama başka bir ulusa ait bir kurumda eğitim programı tamamladıysanız,

 

PGWP’nizden önce pasaportunuzun geçerlilik süresi biterse,

Pasaportunuzun mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi kadar geçerli olacağından emin olun.

Eğer pasaportunuzun geçerlilik süresi PGWP’inizden önce biterse, Kanada Hükümeti size,

  • Sadece pasaportunuzun geçerlilik süresi dolana kadar geçerli olacak yeni bir PGWP çıkaracaktır,
  • PGWP’nizden tam geçerlilik alabilmek adına izninizi uzatmaya ihtiyaç duyup duymadığını söyleyecektir.

Kanada Hükümeti size PGWP’nizi uzatmanız gerektiğini belirtiyorsa uzatabilirsiniz. Böyle bir durumda, kağıt üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Özel Durumlar

Aşağıdaki grupların herhangi birinde bulunuyorsanız, PGWP almak için uygun olabilirsiniz.

Hızlandırılmış programlar

Eğitim programınızı normal uzunluk süresinden daha kısa sürede tamamlarsanız, programın tüm uzunluk süresi kadar geçerli olacak PGWP için uygun olabilirsiniz.

Örneğin, 1 yıllık eğitim programını 8 ayda tamamlarsanız, 1 yıl geçerli PGWP alabilirsiniz.

Uzaktan Eğitim

Eğer uzaktan eğitim, eğitim programınızın %50sinden azını oluşturuyorsa, PGWP için uygun olabilirsiniz. Sınıf-içi ve uzaktan eğitim dersleri dahil olmak üzere PGWP’nizin uzunluğu eğitim programınızın uzunluğuyla eşit olacaktır. Kanada dışında tamamlanan uzaktan eğitim dersleri PGWP sürenize dahil olmayacaktır.

Eğer uzaktan eğitiminiz, eğitim programınızın %50sinden fazlasını oluşturuyorsa, PGWP için uygun görülmezsiniz.

Eğitiminiz sırasında izin almak,

  • Eğitim programınızdan okul tarafından onaylanmadığı takdirde izin alırsanız (unauthorized leave) ve
  • Kanada Hükümeti bu izini alarak eğitim vizenizin koşullarını sağlamadığınızı fark ederse,

PGWP için uygun sayılmayabilirsiniz.

Eğitim programınızdan 150 güne kadar yetkilendirilmiş izin alabileceğiniz ve hala eğitim izninizin koşulalrını sağlayacağınız birkaç durum mevcuttur. Eğer izniniz yetkilendirildiyse, PGWP için uygun sayılabilirsiniz. Eğitiminiz sırasında yetkilendirilmiş izin olarak sayılacak şeyleri öğrenin.

Okul değişimleri

Akredite edilmiş eğitim kurumları (DLIs) arası transfer yapıyorsanız

PGWP için uygun olabilmek için eğitiminizin toplam süresi en az 8 ay olmak zorundadır.

Akredite edilmemiş (non-DLI) bir eğitim kurumundan Akredite Edilmiş (DLI) bir eğitim kurumuna transfer yapıyorsanız

Sadece akredite edilmiş (DLI) kurumda gördüğünüz eğitim sayılacaktır. PGWP için uygun olabilmek için akredite edilmiş bir okulda en az 8 ay eğitim görmeniz gerekmektedir.

Deniz aşırı elementleri olan Kanada eğitim programları

Eğer eğitim programınızın deniz aşırı elementleri varsa, Kanada’daki bir okuldan bu elementler karşılığı ders kredisi alabildiğiniz takdirde PGWP için uygun olabilirsiniz. PGWP’inizin geçerlilik süresi Kanada’daeğitim gördüğünüz süreye eş değer olacaktır.

Havacılık okulu mezunları

PGWP için uygun olabilmek için, havacılık okulu mezunlarının yukarıdaki uygunluk şartlarının hepsini ve aşağıdaki şartlardan en az birini sağlıyor olması gerekmektedir:

  • Akredite edilmşi bir eğitim merkezinde uçuş eğitim kursu tamamlamış olmak,
  • Uçuş eğitmenliği derecesi almış olan veya alma sürecinde olan ve akredite edilmiş bir eğitim merkezinde uçuş eğitmenliği için iş teklifi almış olmak.

 

Bazı Quebec okullarından mezun olanlar

Quebec’teki mesleki ve profesyonel eğitim programlarından mezun olanlar aşağıdaki şartları karşılamak zorundadır.

Kurumlar

  • Devlet ortaöğretim kurumu
  • Özel ortaöğretim kurumu
  • Özel lise sonrası eğitim kurumu

Gibi tanınmış okullardan mezun olmuş olmanız gerekmektedir.

Quebec’tegeçerliliği kabul edilmiş okullarhakkında bilgi alın.

Dereceler, diplomalar, sertifikalar

PGWP için uygun görülebilmesi için derece, diploma ve sertifikaların Quebec Hükümeti tarafından verilmesi gerekmektedir.

Bu derecelerden bazıları,

  • Devlet veya özel ortaöğretim okulları
    • “diplôme d’études professionnelles (DEP)” (diploma in vocational studies)
    • “attestation de spécialisation professionnelle (ASP)” (attestation of vocational specialization)
  • Özel lise sonrası eğitim kurumları
    • “diplôme d’études collégiales (DEC)” (diploma in college studies)
    • “attestation d’études collégiales (AEC)” (attestation of college studies)

Program uzunluğu

Eğer “diplôme d’études collégiales (DEC)” veya an “attestation d’études collégiales (AEC)” derecelerini bitirdiyseniz, tamamladığınız programın tam zamanlı ve en azından 8 ay uzunluğunda olması gerekmektedir.

Eğer “diplôme d’études professionnelles (DEP)” or an “attestation de spécialisation professionnelle (ASP)” derecelerini bitirdiyseniz, bu derecelerin en azından 900 saat uzunluğunda olması gerekmektedir.

Destekleyici belgeler

PGWP için başvurduğunuzda, başvurunuzla birlikte sunmanız gereken belgeler,

  • Okulunuzdan almanız gereken eğitim programınızın uzunluğunun saat veya ay olarak belirtildiği resmi bir yazı ve program kodunuz ve aşağıdaki iki belgeden birini sunmanız gerekmektedir:
    • Programı tamamladığınıza dair sertifika veya resmi bir belge
    • Quebec okul yönetim kurulundan veya tanınmış özel bir okuldan alınmış resmi transkript belgesi

 

Akredite Edilmiş Eğitim Kurumları (Designated learning institutions list, DLI)

Eğitim iznine başvurmak için akredite edilmiş bir eğitim kurumundan kabul mektubuna ihtiyacınız olacaktır. Akredite edilmiş eğitim kurumları uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmak için eyalet veya bölge hükümetleri tarafından onaylanan okullardır.

Kanada’daki tüm ilkokul ve ortaokullar akredite edilmiş okullardır. Bu liste içerisinde onlar dahil değildir.

Lise eğitim sonrası eğitim veren bir okula başvurmayı düşünüyorsanız, okulunuzun bu listede olduğundan emin olun.

Eğer okulunuz siz eğitim vizenizi edindikten sonra akredite edilmiş eğitim kurumu statüsünü kaybederse

  • Eğitim vizenizin geçerlilik süresi bitene kadar eğitiminize devam edebilirsiniz,
  • Ve sadece akredite edilmiş bir eğitim kurumuna kayıt yaptırırsanız eğitim vizenizi yenileyebilirsiniz.

Mezuniyet sonrası çalışma izni (Post-Graduation Work Permit, PGWP)

Mezun olduktan sonra çalışmaya uygun olmadığınızı öğrenmeniz gerekebilir. Unutmayın kiher akredite edilmiş eğitim kurumu (DLI) PGWP izniniz için uygunluğunuzu sağlamayabilir.

Uygun bir DLI’dan mezun olmanın yanı sıra, PGWP’nizi edinmeniz için diğer bütün kriterleri sağlıyor olmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki listeyle eğitim kurumunuzun sizin PGWP için uygun görülmenizi sağlayacak programlar sunup sunmadığını öğrenebilirsiniz.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) Veren Okullar Listesi için tıklayın. (Liste çok uzun ayrı bir dosyada)

 

Mezuniyet sonrası çalışma izni (Post graduation work permit, PGWP) ne kadar süre geçerlidir?

Bu sorunun cevabı eğitim programınızın uzunluğuna bağlıdır.

Eğitim programınız 8 aydan az ise,

PGWP için uygun değilsinizdir.

Eğer eğitim programınız 8 aydan fazla ama 2 yıldan az ise,

Kanada Hükümeti size, eğitim programınızla aynı uzunlukta olan PGWP verebilir.

Örneğin, 9 aylık eğitim programı tamamladıysanız 9 aya kadar geçerli çalışma izniniz olabilir.

Eğer eğitim programınız 2 yıl veya fazlaysa,

Kanada Hükümeti size 3 yıl kadar geçerli PGWP verebilir.

Birden fazla eğitim programı tamamladıysanız,

Her eğitim programınızın toplam uzunluğu düşünülerek size PGWP verilebilir.

Tamamlayıp bitirdiğiniz her bir program,

  • PGWP için uygun olmalı ve
  • Uzunluğu en az 8 ay kadar olmalıdır.

Eğitim programınızı erkenden tamamlayıp ardından PGWP aldıysanız, bir daha PGWP alamazsınız.

PGWP’nizden önce pasaportunuzun geçerlilik süresi biterse,

Pasaportunuzun mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi kadar geçerli olacağından emin olun.

Eğer pasaportunuzun geçerlilik süresi PGWP’inizden önce biterse, Kanada Hükümeti size,

  • Sadece pasaportunuzun geçerlilik süresi dolana kadar geçerli olacak yeni bir PGWP çıkaracaktır,
  • PGWP’nizden tam geçerlilik alabilmek adına izninizi uzatmaya ihtiyaç duyup duymadığını söyleyecektir.

Kanada Hükümeti size PGWP’nizi uzatmanız gerektiğini belirtiyorsa uzatabilirsiniz. Böyle bir durumda, kağıt üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Uygun Görülmeyen / Kurallara Uymadıkları Fark Edilen İşverenler (Employers who have been found non-compliant)

Geçiçi çalışanları çalıştıran işverenler, bir işveren olarak sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerinden emin olmak adına denetlenebilirler. Eğer bir işverenin kurallara uymadığı fark edilirse, aşağıdaki cezaların birini ya da ikisini alabilirler.

  • para cezası ya da,
  • geçici çalışan işe alım haklarından (bir süre) men edilebilir.

Uygun görülmeyen / Kurallara uymadıkları fark edilen işverenler listesi

Çalışma İzni (Work Permit): Kimler Başvurabilir?

Tüm başvuranlar için uygunluk şartları:

Çalışma izninize başvuru yaparken nerede olduğunuza bağlı olarak değişen bazı şartları sağlamanız gerekmektedir.

Ama nereden başvurduğunuz ve ne tür çalışma iznine başvurduğunuza bakılmaksızın, yapmak zorunda olduğunuz şeyler aşağıda listelenmiştir:

  • Sınır görevlisine çalışma izninizin süresi bitince Kanada’dan ayrılacağınızı kanıtlamak,
  • Kanada’da kalacağınız süre boyunca kendinizi ve ailenizi idare ettirebilmek ve ana vatanınıza dönebilmek için yeterli paraya sahip olduğunuzu kanıtlamak,
  • Yasalara uyacağınızı ve suç sabıkanızın olmadığını (Kanada Hükümeti bunu bir belgeyle kanıtlamanızı isteyebilir)
  • Kanada’nın güvenliğine bir tehdit oluşturmayacağınızı
  • Sağlık durumunuzun yerinde olduğunu ve gerekirse sağlık raporu sağlayacağınızı,
  • Uygun görülmeyen ve kurallara uymadığı fark edilen işveren statüsündeolan işverenler için çalışma planınızın olmadığını,
  • Striptiz, erotik dans, eskort servisi veya erotik masaj servisleri sunan bir işveren adına çalışmayı planlamadığınızı kanıtlamanız,
  • Sınır görevlisine siz ülkeye girersen sizden istenen belgeleri sağlıyor olmanız gerekmektedir.

Kanada dışından başvuru yapacaklar için uygunluk şartları:

Kanada’ya giriş yapmadan önce herkes başvuru yapabilir. Başvuru yaptığınız ülkeye ya da bölgeye bağlı olarak sağlamanız gereken vize şartları olabilir. Nasıl başvuracağınızı öğrenin.

Kanada içinden başvuruyorsanız uygunluk şartları

Kanada içinden çalışma izninize başvurmanız için aşağıdaki şartlarından birini sağlamanız gerekmektedir:

  • Geçerli eğitim izniniz veya çalışma izniniz varsa,
  • Eşiniz, sevgiliniz, partneriniz veya ailenizin geçerli eğitim izni veya çalışma izni varsa,
    • Kanada’daki bir üniversiteden,
    • Devlet okulu (community college),
    • CÉGEP,
    • Devlet tarafından finanse edilen ticaret/teknik okul veya
    • Uygun olan okullardan,
  • Mezun olduysanız,
  • 6 ay veya fazlası kadar geçerli geçici oturum iznine sahipseniz,
  • Kalıcı oturum izni başvurunuzun sonucunu bekliyorsanız,
  • Mülteci koruması için talepte bulunduysanız ya da bulunacaksınız,
  • Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu tarafından tanınan mülteci (convention refugee) veya korunma programında (protected person) statüsündeyseniz,
  • Çalışma izniniz olmadan Kanada’da çalışma hakkınız var ama farklı bir işte çalışmak için çalışma izninize ihtiyacınız varsa veya,
  • Tüccar, yatırımcı, şirket içinde başka ülkede bulunan şubesine transfer olduysanız (intra-company transferee) veya NAFTA altında çalışıyorsanız çalışma iznine başvurmanız gerekmektedir.

Kanada’ya sınır kapısından (port of entry, POE) başvurursanız sağlamanız gereken uygunluk şartları

Kanada Hükümeti, Kanada’ya seyahat etmeden önce çalışma izninize başvurmanızı önerir. Ama, eğer aşağıdaki şartları karşılıyorsanız Kanada’ya girdiğinizde de çalışma iznine başvurabilirsiniz:

  • Kanada’ya girebilmek için ziyaretçi vizesine (visitor visa) ihtiyacınız yoksa

VE

  • Açık çalışma iznine başvuruyorsanız veya,
  • İşvereniniz işveren özelinde olan çalışma izninizin (employer-specific work permit) tüm aşamalarını tamamladıysa

Kanada’ya girmeden önce sağlık taramasından geçmeniz istenebilir.

Mevsimsel Tarım İşçileri Programı

Mevsimsel Tarım İşçileri Programı’nda çalışacaksanız, sınır kapısından (port of entry, POE) çalışma iznine başvurmaya uygun değilsinizdir.

Biyometrik

Genelde, çalışma iznine başvuracaksanız biyometriklerinizi çektirmeniz gerekebilir. Kanada sınır kapısından (POE) çalışma iznine başvurmak için uygunsanız, belirtilen POE lokasyonlarından başvuru yapıyorken biyometriklerinizi verebilirsiniz.

Başvurunuza aynı sınır kapısında başlayıp tamamlamanız zorundasınızdır.
Çalışma İzni: Nasıl Başvururum?

Çalışma iznine online veya kağıt üzerinden başvurabilirsiniz.

Neden online başvuru yapmalısınız?

  • Kargo ücreti veya kargo bekleme süresi yok. Başvurunuz Kanada Hükümetine hemen iletilir.
  • Online başvurular daha hızlı işleme sokulabilir.
  • İşlem sürelerinde gecikmelerini yaşamazsınız. Tamamlanmamış başvurular size geri döner. Online başvurduğunuz zaman, başvurunuzu yollamadan önce tamamlanmış olduğundanemin olmuş olursunuz.
  • Kanada Hükümeti başka belgeler talep ederse, hızlı bir şekilde online başvuruyla sisteme yükleyebilirsiniz.
  • Online hesabınız üzerinden başvuru durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

 

Mezun olduktan sonra Kanada’da Çalışın: Nasıl Başvururum?

Uygunluk kriterlerini sağladığınız sürece Kanada içinden veya dışından mezuniyet sonrası çalışma iznine (PGWP) başvurabilirsiniz.

PGWP başvurusu yapmak için okulunuzdan eğitim programınızı tamamladığınıza dair onay belgesi aldıktan sonra 180 güne kadarvaktiniz olacaktır. Bu onay belgesi derece, diploma, transkript veya okulunuzdan alacağınız resmi bir yazı olabilir.

Kanada’da kalmayı planlıyorsanız ve PGWP’ye başvurmadan önce çalışma izninizin geçerlilik süresi dolacaksa, süresi dolmadan önce statünüzü ziyaretçi (visitor) olarak değiştirmenizgerekecektir.

Değiştirmemeniz durumunda, çalışma izninizin geçerlilik süresi bittikten sonra statünüzü yenilemek için 90 güne kadar vaktiniz olacaktır. 90 günü geçtikten sonra, ülkeyi terk etmek zorundasınız.

Belgelerinizi hazırlayın

PGWP başvurusu yapmadan önce,

  • Okulunuzdan programınızı tamamladığınıza dair onay yazısı
  • Okulunuzdan websitesinden alacağınız resmi transkript belgesi ya da transkript kopyası.

Başvurunuz Kanada Hükümeti’ne iletildikten sonra ek belgeler istenebilir.

İletmeniz gereken belge sizde bulunmuyorsa ne yapmanız gerektiğini öğrenin.

 

Neden online başvuru yapmalısınız?

  • Kargo ücreti veya kargo bekleme süresi yok. Başvurunuz Kanada Hükümetine hemen iletilir.
  • Online başvurular daha hızlı işleme sokulabilir.
  • İşlem sürelerinde gecikmelerini yaşamazsınız. Tamamlanmamış başvurular size geri döner. Online başvurduğunuz zaman, başvurunuzu yollamadan önce tamamlanmış olduğundanemin olmuş olursunuz.
  • Kanada Hükümeti başka belgeler talep ederse, hızlı bir şekilde online başvuruyla sisteme yükleyebilirsiniz.
  • Online hesabınız üzerinden başvuru durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

Geçiçi oturum vizem var. Kanada’dan ayrılıp ülkeye geri girebilir miyim?

 

Tek giriş geçici oturum vizesi (Single-entry temporary resident visa)

  • Eğer tek girişli geçici oturum vizeniz (single-entry temporary resident visa) varsa, Kanada’ya geri dönebilmek için yeni tek giriş vizesine ihtiyacınız olacaktır.
    • Sadece ABD, St. Pierre ve Miquelon’ı ziyaret edecekve
    • Kanada’da onaylanmış kalışınızsona ermeden Kanada’ya geri dönecekseniz,
  • Orijinal tek giriş geçici oturum vizenizi kullanarakKanada’ya geri dönmeyi talep edebilirsiniz.

Çoklu-giriş geçici oturum vizesi (Multiple-entry temporary resident visa)

  • Evet, çoklu-girişgeçici oturum vizeniz varsa ve hala geçerliliği devam ediyorsa, Kanada’ya geri dönebilirsiniz.

 

Süresi geçmiş geçici oturum vizesi (Expired temporary resident visa)

    • Sadece ABD, St. Pierre ve Miquelon’ı ziyaret edecekve
    • Kanada’da onaylanmış kalışınızsona ermeden Kanada’ya geri dönecekseniz,
  • Geçerlilik süresi dolmuş olsa bileorijinal geçici oturum vizenizi kullanarakKanada’ya geri dönmeyi talep edebilirsiniz.

Sınır görevlisi sizi Kanada’ya kabul etmeden önce tüm kriterlere uyup uymadığınızı kontrol edecektir. Yukarıda listelenen ülkeler dışında başka bir ülkeyi ziyaret ederseniz, yeni geçici oturum iznine ihtiyacınız olacaktır.

Vize muafiyeti olan bir ülkeden geliyorum veya Amerika Yeşil Karta (U.S. Green Card) sahibim ve eğitim ve çalışma vizem var. (Electronic Travel Authorization) eTA’ye başvurmak zorunda mıyım?

Duruma göre değişir.

1 Ağustos 2015’ten önce verilen asıl izin (Initial permit)

Daha önce hiç eTA başvurusu yapmadıysanız ya da eTA sahibi olmadıysanız, Kanada’dan hava yoluyla ayrılıp ülkeye geri dönmek için eTA’ya başvurmanız gerekmektedir.

1 Ağustos 2015’te veya sonrasında verilen asıl izin

Vize muafiyeti olan bir ülkeden geliyorsanız veya ABD’de yasal yollarla kalan kalıcı oturum iznine sahipseniz, izniniz onaylandığında Kanada Hükümeti eTA’nizi otomatik olarak verecektir.

eTA’niz elektronik olarak çalışma izninize başvururken kullandığınız pasaportunuzla eşleştirilir. 5 yıla kadar veya pasaportunuzun geçerlilik süresi dolana kadar geçerliliğini korur. Çalışma izniniz verildikten sonra yeni pasaport çıkarttıysanız, yeni eTA edinmeniz gerekecektir.

1 Mayıs 2017’den önce verilen uzatmalar (Extension)

Daha önce hiç eTA başvurusu yapmadıysanız ya da eTA sahibi olmadıysanız, Kanada’dan hava yoluyla ayrılıp ülkeye geri dönmek için eTA’ya başvurmanız gerekmektedir.

1 Mayıs 2017’de ve sonrasında verilen uzatmalar (Extension)

Eğer çalışma izniniz uzattıysanız, izniniz onaylandığında otomatik olarak eTA verilecektir.

 

Mezun Olduktan Sonra Kanada’da Çalışın: Süreç

Ücretler:

PGWP: $255 Kanada Doları

Öğrenci statüsünün yeniden sağlanması (restoration of student status and PGWP): $605 Kanada Doları

İşlem süresi:

Online: 89 gün

Kağıt üzerinden: 139 gün

Akredite edilmiş bir eğitim kurumundan (designated learning institution, DLI)mezun olduysanız ve Kanada’da geçici olarak kalıp çalışmak istiyorsanız mezuniyet sonrası çalışma iznine (post-graduation work permit, PGWP) uygun görülebilirsiniz.

Akrediteli bir okuldan mezun olmuş olmanız sizi otomatik olarak PGWP için uygun bir aday yapmaz.Akrediteli okullar listesini kontrol edip hangi okulların uygun programlar sunduğunu görün.

Okulunuz final notlarınızı girdikten sonra PGWP’e başvurmak için 180 gününüzvardır.

Final notlarınızı beklerken statünüzün geçerliliğini kaybetmeyin

Final notlarınızı almadan önce çalışma izninizin geçerlilik süresi dolarsa, 2 seçeneğiniz mevcuttur:

  • Kanada’da daha uzun süre kalabilmek için ziyaretçi kaydına (visitor record) başvurabilirsiniz,veya
  • Kanada’dan ayrılıp PGWP’ye başvurabilirsiniz.

Eğer Kanada’da kalırsanız ve çalışma izninizin geçerlilik süresinin dolmasına izin verirseniz, PGWP başvurusu için öğrenci statünüzü kazanmanız gerekmektedir. Statünüzü geri kazanmak için ek ücretler ödemek zorundasınız.

Mezuniyet sonrası çalışma izni (Post graduation work permit, PGWP) ne kadar süre geçerlidir?

Bu sorunun cevabı eğitim programınızın uzunluğuna bağlıdır.

Eğitim programınız 8 aydan az ise,

PGWP için uygun değilsinizdir.

Eğer eğitim programınız 8 aydan fazla ama 2 yıldan az ise,

Kanada Hükümeti size, eğitim programınızla aynı uzunlukta olan PGWP verebilir.

Örneğin, 9 aylık eğitim programı tamamladıysanız 9 aya kadar geçerli çalışma izniniz olabilir.

Eğer eğitim programınız 2 yıl veya fazlaysa,

If your program was 2 years or more

Kanada Hükümeti size 3 yıl kadar geçerli PGWP verebilir.

Birden fazla eğitim programı tamamladıysanız,

Her eğitim programınızın toplam uzunluğu düşünülerek size PGWP verilebilir.

Tamamlayıp bitirdiğiniz her bir program,

  • PGWP için uygun olmalı ve
  • Uzunluğu en az 8 ay kadar olmalıdır.

Eğitim programınızı erkenden tamamlayıp ardından PGWP aldıysanız, bir daha PGWP alamazsınız.

PGWP’nizden önce pasaportunuzun geçerlilik süresi biterse,

Pasaportunuzun mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi kadar geçerli olacağından emin olun.

Eğer pasaportunuzun geçerlilik süresi PGWP’inizden önce biterse, Kanada Hükümeti size,

  • Sadece pasaportunuzun geçerlilik süresi dolana kadar geçerli olacak yeni bir PGWP çıkaracaktır,
  • PGWP’nizden tam geçerlilik alabilmek adına izninizi uzatmaya ihtiyaç duyup duymadığını söyleyecektir.

Kanada Hükümeti size PGWP’nizi uzatmanız gerektiğini belirtiyorsa uzatabilirsiniz. Böyle bir durumda, kağıt üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Numarası

Sosyal Güvenlik Numarası (Social Insurance Number, SIN), Kanada Hükümeti’nin size verdiği 9 haneli bir numaradır. Bu numarayla birlikte Kanada’da çalışabilir ve devlet yardımlarından yararlanabilirsiniz.

SIN, tek bir kişiye özeldir ve yasal olarak başkası tarafından kullanılamaz. SIN numaranızı yabancılarla paylaşmamaya dikkat etmelisiniz. SIN numaranızı ve kişisel bilgilerinizi güvenli bir yerde saklayın ve yanınızda taşımayın.

Service Canada artık SIN numaralarını kağıt formatında belge şeklinde sunuyor. Plastik SIN kart üretimi durduruldu fakat geçerlilik süresi dolmayan SIN kartlar hala kullanılmaya devam edilebilir.

Uygunluk Şartları

12 yaşındaki ve 12 yaşından büyük çocuklar kendi SIN numaraları için başvuru yapabilir.

Ebeveynler ve başvuru yapan adına yasal olarak yetki sahibi olan bireyler (yasal vasi gibi) çocuklar adına SIN başvuru yapabilir.

Başvurmadan önce ihtiyacınız olacak şeyler

Önemli!

Sizden istenen belgeleri orijinallerini sunmak zorundasınız,fotokopiler kabul edilmeyecektir.

 

Sosyal Güvenlik Numarasına başvurmak için ya da SIN kaydınızda değişiklik yapmak için 2 belge sunmak zorundasınız:

  • Kimliğinizi ve Kanada’da yasal statünüzü kanıtlamak geçerli birincil belge.
  • Kimliğinizi onaylamak adına geçerli ikincil belge.

Birincil belgeler (Primary Documents)

Sizden istenen belgeleri orijinallerini sunmak zorundasınız,fotokopiler kabul edilmeyecektir.

Birincil belge olarak, kimliğinizi ve Kanada’da yasal statünüzü kanıtlayan resmi belgeler kabul edilmektedir.

Geçici ikamet edenler aşağıdaki belgelerden birinin orijinalini sunmak zorundadır:

  • Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) veya Citizenship and Immigration Canada (CIC) tarafından verilen çalışma izni
  • Kanada’da çalışma yetkini olduğunuzu belirten IRCC veya CIC tarafından verilen eğitim vizesi:
    • Sahibinin Kanada’da çalışabileceğini belirten “may accept employment” veya “may work” in Canada yazılı olan eğitim izni.
    • IRCC veya CIC tarafından 11 Şubat 2015’ten önce verilen eğitim izni ve  kampüs dışı çalışmaya “confirmation to work off campus” uygun olduğunu gösteren yazı

Eğer bu şartlardan ikisi de sağlanmazsa, IRCC ile iletişime geçip eğitim izninizde değişiklik yapmak için başvurmaya uygun olup olmadığınızı öğrenmelisiniz.

  • IRCC veya CIC tarafından verilecek Kanada’da çalışmaya uygun olduğunuzu gösteren ziyaretçi kaydı (visitor record)
  • Department of Foreign Affairs, Trade and Development (Dış İlişkiler, Ticaret ve Gelişim Bakanlığından) alınacak olan diplomatik kimlik kartı ve iş yetkisi

Geçici ikamet edenler SIN numaraları basıldığı zaman bilgilendirici mail alacaklardır. Daha fazla bilgi için “9” ile başlayan Sosyal Güvenlik Numarası

İkincil belgeler (Secondary Documents)

Sizden istenen belgeleri orijinallerini sunmak zorundasınız,fotokopiler kabul edilmeyecektir.

 

İkincil belge olarak kimliğinizi kanıtlayan resmî belgeler sunulmaktadır.

Şartlar

İkincil belgeler geçerli,orijinalolmanın yanı sıra federal veya eyaletsel hükümetler tarafından verilmelidir. Belgede iki element bulunmak zorundadır.

  • Yasal isminiz (Ad ve Soyad), ve
  • Doğum tarihiniz

Kabul edilen ikincil belge örnekleri:

  • Pasaport
  • Eyaletsel veya bölgesel ID kartı veya sürücü belgesi
  • Hükümet tarafından basılmış herhangi bir ID belgesi.

İkametgah Bilgisini, Kalıcı Oturum Onay Bilgisini veya Geçerli Geçici Oturum Belgelerini Değiştirme Talebi (Request to Amend the Record of Landing, Confirmation of Permanent Residence or Valid Temporary Resident Documents)

  • Geçerli geçici oturum izin belgelerinizdeki (Valid temporary resident documents)
  • İkametgah Belgesindeki (Record of Landing)
  • Kalıcı Oturum Onay Belgenizdeki (Confirmation of Permanent Residence)

Hataları düzeltmek istiyorsanız ve geçici veya kalıcı oturum iznine sahipseniz bu başvuruyu kullanın.

Başvuruyu doldurduktan sonra Operations Support Centre (OSC)’ya gönderin.

Başvuru paketi içerikleri,

“9” ile başlayan Sosyal Güvenlik Numaraları

 

Sosyal Güvenlik Numarası (Social Insurance Number, SIN), Kanada Hükümeti’nin size verdiği 9 haneli bir numaradır. Bu numarayla birlikte Kanada’da çalışabilir ve devlet yardımlarından yararlanabilirsiniz. SIN başvurusu için sizden bir ücret talep edilmez.

“9” ile başlayan SIN numaraları Kanada vatandaşı olmayan ve kalıcı oturum iznine sahip olmayan geçici çalışanlar için basılır. Bu SIN numaraları geçici olup onlara Kanada’da çalışma izni veren göçmenlik belgesindeki geçerlilik tarihi dolana kadar kullanılabilir.

Neler yetkilendirilmiş izin (authorized leave) sayılır?

Eğitim programınızdan en fazla 150 günekadar izin alabileceğiniz ve hala aktif olarak çalışmalarınıza devam ediyor sayılabileceğiniz birkaç durum söz konusudur.

İzin alıyorsanız Kanada Hükümetini bilgilendirmenize gerek yoktur ancak izninizin yetkisi olduğunu ve 150 günden fazla olmayacağını kanıtlamanız istenebilir.

Yetkilendirilmiş izin olarak sayılacak durumlar,

    • Tıbbi durumlar veya hamilelik medical reasons or pregnancy
    • Aile içinde gerçekleşen acil vakalar
    • Ölüm veya aile üyesinin ciddi hastalığı
    • Okulunuzun izin verebileceği herhangi bir durum
  • Okulunuzun kalıcı olarak veya grev sebebiyle kapatılması
  • Okul değiştirmeniz,
  • Sizin veya okulunuzun program başlama tarihini ertelemeniz,
    • Bu durumda, 150 günden önce olsa bile çalışmalarınıza gelecek dönemde başlamak  ve güncellenmiş kabul mektubu almak zorundasınız.

Eğitim izninizde Kanada içinde çalışmaya uygun görüldüğünüze dair ibare yer alsa bile yetkilendirilmiş izniniz sırasında kampüs içi veya kampüs dışı çalışamazsınız.

Başvurumu tamamlamam için vermem gereken bir belge var ama o belge ben de yok. Ne yapmalıyım?

Kanada Hükümeti’nin sizden istediği veya vermeniz gereken belgeler listesinde bulunan belge sizde bulunmuyorsa, başvurunuz gecikebilir, reddedilebilir veya size geri dönebilir.

Savaş veya doğal afetler gibi belgeyi edinmenizi engelleyen kontrol edemediğiniz durumlar meydana gelebilir.

Sizden istenen belgeyi Kanada Hükümetine sağlayamıyorsanız,

  • Kanada Hükümetine durumunuzu açıklayan (neden belgeyi edinemediğiniz veya belgeyi edinmenizi geciktiren durumu açıklayan) bir yazı yazın.
  • İstenen belge yerine o yazıyı başvurunuza ekleyip yollayın.
  • Destekleyici belgeleri dahil etmeyi de unutmayın.

Böyle bir durumda, başvurunuz incelenirken yazınız da okunacak ve daha fazla ilgi için sizle irtibata geçilecektir.

Her durum birbirinden farklıdır. Başvurunuz hakkındaki son karar memura bağlıdır.

Kanada’da kalış sürenizi uzatın: Belge hakkında

Ücretler:

From: $100 Kanada Dolarından başlıyor.

İşlem süresi:

Online

103 gün

Ziyaretçi kaydı (visitor record) hakkında

Kanada’ya ilk defa ziyaretçi olarak gelecekseniz, ülkeye girebilmek için aşağıdaki belgelerden birini kullanabilirsiniz:

  • Ziyaretçi vizesi (geçici oturum vizesi de denir)
  • Elektronik seyahat yetkisi (an electronic travel authorization (eTA)
  • Geçerli pasaport veya seyahat belgesi

Ziyaretçi olarak Kanada’da kalış süresinizi uzatmak istiyorsanız, ziyaretçi kaydına (visitor record) başvurmanız gerekmektedir. Unutmayın ziyaretçi kaydı vize değildir.

Ziyaretçi kaydı,

  • Size Kanada’da daha uzun süre kalmak için ziyaretçi statüsünü veren,
  • Belirlenen tarihe kadar Kanada’da bulunmanız gereken ve yeni geçerlilik tarihine sahip belgeye denir.

Ziyaretçi kayıtları genelde 6 aya kadar geçerlilik süresine sahiptir. Kanada’da çalışma izinleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bilgi istek formu doldurmanız yeterlidir.

Kategori: Blog
Etiket: Blog
Önceki yazı
Niyet Mektubu Yazmak İçin Altın Değerinde 9 Tavsiye
Sonraki yazı
Yurtdışında Sınavsız Üniversite Eğitimi Alabileceğiniz Ülkeler