Üniversite Eğitiminde YÖK Denkliği Olan Ülkeler ve Diploma Denkliğinden Muaf Bölümler

universite egitiminde yok denkligi olan ulkeler ve diploma denkliginden muaf bolumler resim

Yök Denkliği Ne için İstenir? Yurt dışında bir yüksek öğretim kurumundan aldığınız akademik derecenin (önlisans, lisans ve lisansüstü) gibi Türkiye’de de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesi ve tanınması gerekmektedir. Yani, akademik derecenizi Türkiye’de kullanabilmek için YÖK’ün onay verdiği yabancı bir üniversiteden almanız gerekmektedir. Dolayısıyla, YÖK onayı olmayan bir okuldan aldığınız dereceyi Türkiye’de geçerli sayılmayacaktır. 

Yükseköğretim Kurumu’nun 2018 yılında hazırlamış olduğu broşüre göre, en çok denklik verilen ülkeler Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletlerigelmektedir. 2018 yılında ön lisans, lisans ve yüksek lisansta denklik verilen ilk 10 ülkenin 9’u Avrupa ülkesi ve ABD olmuştur. 

Lisansta denklik verilen ilk 4 ülke sırasıyla Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan ve Ukrayna’dır. Yüksek lisansta ise listenin başında sırasıyla Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Fransayer almaktadır. 

Ayrıca, en fazla denklik verilen bölümler arasındaTıp doktorluğu, Mimarlık, İlahiyat, Eczacılık ve İnşaat Mühendisliği olmuştur.

Yükseköğretim Kurumu, üniversite eğitiminde birçok farklı yöntemle denklik kabulünü vermektedir. İlk yöntem, üniversitenizin YÖK’ün kabul ettiği kuruluşlar arasında Times Higher Education (THE),QS World University RankingsAcademic Ranking of World Universities (ARWU),University Ranking by Academic Performance (URAP),CWTS Leiden Rankingilk 1.000 sırada olması gerekiyor. Bu kuruluşların internet sayfalarında her yıl yayınlanan üniversite sıralamalarını gösteren listeler yayınlanmaktadır. YÖK’e müracaat ederek üniversitenizin bu listede olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

Üniversiteniz ilk 1.000’de sıralamada değilse başvurunuz sonucunda yapılan araştırma ve incelemelerden sonra YDS sınavı ve/veya bölümünüze bağlı olarak Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi seviye tespit sınavına girmeniz veya Türkiye’de bulunan bir üniversiteden eksik kredilerinizi almanız istenebilir. YÖK denkliği sürecinde, SYBS sınavları, diplomanızı inceleyen kurulun diplomanızı yetersiz veya şüpheli görmesi durumunda yapılır. Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mühendislik, Mimarlık ve Öğretmenlik gibi bölümlerden mezun öğrenciler denklik başvuruları aşamasında YÖK’ün resmî websitesindebelirli zamanlarda ilan edilen seviye tespit sınavlarına girmesi istenmektedir. Bu tarz sınavlarda korkacak bir şey olmamakla birlikte bu sınavların tek amacı mezun olduğunuz bölüme hakimiyetinizi, bilginizi ölçüyor olmasıdır. Seviye tespit sınavları beşeri bölümlerden mezun olan öğrenciler için istenen bir sınav değildir. YÖK’ün resmi websitesinde yayınlanan ve geçen yıllara ait örnek STS sorularını, bölüm bazında öğrenebilirsiniz. 

YÖK Denkliği İstenen Bölümler

YÖK Denkliği sıkıntısı yaşayan ve denklik olmadan yasal olarak yapamayacağınız meslekler arasında; Doktorluk,Eczacılıkİnşaat MühendisliğiMimarlık ve Avukatlıktır. Bu alanlarda mutlaka denklik alınması (özellikle kamuda çalışmak istiyorsanız) tavsiye edilmektedir. 

YÖK Denkliğinden Muaf Bölümler

Özellikle, özel sektörü ilgilendiren Uçak Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mütercim-Tercümanlık, Ekonomi, Pilotluk, İşletme, Nükleer Mühendislik, Kaptanlık, Yatırım Uzmanlığı, Uluslararası Ticaret, Gemi Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliğigibi bölümlerde denklik istenmediği de görülmüştür. Bu bölümler genelde özel sektörü ilgilendirdiği ve özel sektörde ağırlıklı olarak personel verimliliğine ağırlık verildiği için YÖK Denkliği aranmayan bölümler, YÖK Denkliğinden muaf bölümler arasında sayılırlar.

Daha detaylı bilgi için YÖK Denkliği Nedir, Nasıl Alınır?Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Blog
Önceki yazı
Yurtdışı Eğitimde En Çok Tercih Edilen 4 Bölüm
Sonraki yazı
Yurtdışında Psikoloji Eğitimi Almak İçin 4 İdeal Ülke