Yök Denkliği Nedir? Yök Denkliği Nasıl Alınır?

yok denkligi nedir yok denkligi nasil alinir resim

Yurt dışında bir yüksek öğretim kurumundan aldığınız akademik derecenin (önlisans, lisans ve lisansüstü) gibi Türkiye’de de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesi ve tanınması gerekmektedir. Yani, akademik derecenizi Türkiye’de kullanabilmek için YÖK’ün onay verdiği yabancı bir üniversiteden almanız gerekmektedir. Dolayısıyla, YÖK onayı olmayan bir okuldan aldığınız dereceyi Türkiye’de geçerli sayılmayacaktır. 

YÖK Denkliği Nedir?

Yurt dışı yüksek öğretim kurumundan aldığınız program derecelerinin eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim sistemindeki eşdeğerliğinin tespitine denklik denmektedir.

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7/p maddesi uyarınca, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının denklik işlemleri Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre YÖK tarafından yapılmaktadır. 

Böylece, yurt dışından aldığınız diplomanın denk görülebilmesi için diplomanızı aldığınız kurumun ve eğitim gördüğünüz programın YÖK tarafından tanınmış olmalıdır. Diplomanızın YÖK tarafından tanınmasını istiyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz.

Yurt dışında okumak için seçtiğiniz üniversiteyi ve programı YÖK tanıyor mu? 

Seçtiğiniz üniversiteyi YÖK’ün tanıyıp tanımadığını e-Devlet sistemi üzerinden “Okul Tanıma Belgesi” hizmeti altında hemen öğrenip internet üzerinden belgenizi alabilirsiniz.

Yurt dışında mezun olduğunuz üniversiteyi ve programı YÖK yurt dışı denkliği veriyor mu? 

Aynı şekilde, e-Devlet sistemi üzerinden “Yurt Dışı Diploma Denklik Ön Başvuru” ve “Denklik Başvurusu Sorgulama” işlemleri yapabilirsiniz ya da Türkiye’ye döndüğünüz zaman YÖK’ten Yurt Dışı Diploma Denklik belgesi almak için başvuru yapabileceksiniz.

YÖK Denklik Süreci Nasıl İşler?

  1. Öncelikle YÖK resmi internet adresinden ön başvuru yapmanız gerekmektedir. 
  2. Başvurunuz daha sonrasında ön incelemeye alınır. Diplomanızın teyidi için dış temsilciliklerle görüşülür, yazışmalar yapılır. Pasaport ve il emniyet müdürlüğünden alınan yurt dışı giriş ve çıkış bilgileriniz incelenir.
  3. Başvuru dosyanız usul ve esas yönünden incelemeye alınır.
  4. Üniversitelerden akademik görüş istenir, bilim alanı danışma komisyonu inceler. 
  5. Sonrasında Tanıma ve Denklik Komisyonuyla birlikte alınan görüşler doğrultusunda nihai karar oluşturulur. 
  6. Yükseköğretim Yürütme Kurulu başvuru dosyasını karara bağlanır. 3 Sonuç sizi beklemektedir, bunlar: Denklik verilmesi, Ret alınması ve SYBS’dir.

*SYBS sınavıDers Tamamlama, Seviye Tespit Sınavı, Yapılandırılmış Klinik Sınav, İlmî Hüviyet Sınavı, Klinik Pratik Yapma, Staj Tamamlama, Proje Yapma gibi işlemlerden oluşmaktadır.

YÖK Denkliği için İstenen Belgeler:

1) Online denklik ön başvuru formu (Online ön başvuru yapıldıktan sonra başvuru formunun çıktısının alınması ve imzalı bir şekilde başvuru belgelerine eklenmesi gerekmektedir.)

2) Rıza beyanı (Rıza beyanı formunun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalı bir şekilde başvuru belgelerine eklenmesi gerekmektedir.)

3) T.C. Kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya kimlik kartı fotokopisi,

4) Denkliği talep edilen diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri ya da Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi,

5) Yükseköğretime başlanılan yıl hazırlık öğrenimine tabi olanların hazırlık eğitimi aldıklarına ve başarılı olduklarına dair belge,

6) Mezun olunan yükseköğretim kurumuna başka bir yükseköğretim kurumundan transfer edilen dersler var ise bu dersleri gösterir onaylı not çizelgesi aslı ve Türkiye Cumhuriyeti noterleri veya Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi,

Daha detaylı ve en güncel bilgi için YÖK’ün resmi sitesine başvurun: https://denklik.yok.gov.tr/.)

Denklik başvurusu ücretli midir?

Denklik başvuru ücretinden 150 TL hizmet bedeli alınır.

YÖK Denklik Koşullarında 2015-2016 Öğretim Yılından İtibaren Geçerli Olan Değişiklikler Olmuştur.

  1. Dünya sıralamalarında ilk 1000’de yer alan üniversitelerde eğitim aldıysanız/ alacaksanız: YÖK, yurtdışında eğitim almak için gidilebilecek üniversitelerin dünya sıralamasında “En iyi 500 içinde” olmasını istiyordu. Bu kural ilk “1000 üniversite” olarak değiştirildi. YÖK’ün kabul ettiği kuruluşlar arasında Times Higher Education (THE),QS World University RankingsAcademic Ranking of World Universities (ARWU),University Ranking by Academic Performance (URAP),CWTS Leiden Rankingbulunmaktadır. Bu kuruluşların internet sayfalarında her yıl yayınlanan üniversite sıralamalarını gösteren listeler yayınlanmaktadır. Tereddüttünüz olması durumunda eğitiminize başlamadan önce üniversitenizin bu listede olup olmadığını YÖK’e müracaat ederek teyit edebilirsiniz. Dünya sıralamalarında ilk 1.000’de bulunan bir üniversiteden eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK’e denklik için başvurabilirsiniz.(Kaynak: Madde 7/a https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205-4.htm& Daha detaylı ve güncel bilgi için https://denklik.yok.gov.tr/websitesine danışmanızı öneririz.)
  2. YÖK’ün tescil yetkisi verdiği ve uluslararası kalite güvencesi kuruluşları tarafından akrediteli edilen programlardan alınmışdiplomaların (öğrenciler SYBS sınavına girmek zorunda olmadan) denklik başvurularını kabul edecektir.(Daha detaylı ve güncel bilgi için https://denklik.yok.gov.tr/websitesine danışmanızı öneririz.)
  3. ÖSYM Kılavuzunda yer alan yurt dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirilenler, o programa yerleştirilen en son öğrencinin aldığı puanı öğrenci için taban puan sayılacak ve SYBS gerekmeksizin denklik başvuruları kabul edilecektir.

*Ancak yurtdışında gideceğiniz üniversite “En iyi 1000 üniversite” sıralamasında yer almıyorsabu durumda YÖK,Türkiye’deki YKS başarı sırası barajını aşıp aşmadığınıza göre başvurunuzu değerlendirecektir. Tıp okumayı planlayan öğrencilerin YKS sınavında ilk 50 bin sıralamasında olması, mühendislik okuyanların ilk 300 bin içerisinde olması, hukuk okuyacakların ilk 190 bin içerisinde olması, mimarlık okuyacakların ilk 250 bin içerisinde olması beklenmektedir.

  1. Seçtiğiniz üniversite ilk 1000 arasında değil ve üniversite sınavlarına da girmediyseniz geçerli olan diğer kriterler;

SAT 1: En az 1000 puan

ACT: En az 21 puan

Abitur: En az 4 puan

Fransız Bakaloryası: Diploma notu en az 12

Uluslararası Bakalorya (IB): En az 28

İtalya Maturita: Diploma notu en az 70

GCE A Level Sertifikası: En az 2 dersten

Avusturya Matura Diploması: En az 2

Yök denkliği hakkında merak ettikleriniz varsa dilediğiniz zaman ofislerimize ulaşabilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Blog
Önceki yazı
Hangi Ülkede Mimarlık Eğitimi Almalıyım? Yurtdışında Mimarlık Eğitimi Alınacak 5 Ülke
Sonraki yazı
MBA Hakkında Her Şey | Yurtdışında MBA Yapmak