Bu konuya giriş yaparken öncelikle sosyal bilimler nedir ve hangi alanları kapsar sorusunun cevabını vermek gerekiyor. Çünkü Medya bölümü, sosyal bilimlerin alt konularından birisidir.
Sosyal bilimler dünyayı, yaşamı ve toplumu inceleyen bir akademik disiplin grubudur. Aslında sosyal bilimler, içine aldığı konuların çokluğunu düşününce bu tanım biraz eksik kalabilmektedir ama genel bir tanım yapacak olursak böyle söylemek daha doğru olur. Kısacası sosyal bilimler; toplumu ve etrafımızda olup biten ya da süren olayları akademik olarak incelemektedir. Dolayısıyla içerisine çok fazla bölüm almaktadır.
Medya dediğimiz şey ise artık sadece izlediğimiz TV kanalları, gazeteler ya da dergiler değildir. Sürekli içinde bulunduğumuz sosyal medya, sinema, radyo, internet, videolar, bloggerlar ve hatta YouTuberlar bile medyanın konusudur.
Neden Medya Alanındaki Bölümler Tercih Edilebilir?
Medya eğitimi almanın belki en cazip yanlarından birisi aslında toplumun ve o toplumu şekillendiren medyanın ne kadar değiştiğini bizzat örnekleriyle beraber görmektir. Hayatın içinde bu değişiklikleri göremiyor olabiliriz, çünkü çok yoğunuz, sürekli çalışıyoruz ve hızlı bir tempo içerisindeyiz. İşte, kişi medya bölümlerinde okuduğu zaman toplumdaki bu değişmeyi, o değişimin temel dinamiklerini ve ne yönde gelişebileceğini daha iyi anlıyor. İşte medya bölümünü cazip kılan sebeplerden birisi.
Medya, sosyal bilimlerin altında bir bölüm olarak herkesin okumak isteyeceği bir alan. Çünkü ister bir tarım işletmesinin yöneticisi, ister bir CEO, ister bir memur, isterseniz de bir mühendis olun. Toplumun ne yönde değiştiğini ve bu değişimin temel sebeplerini anlamadan bir yeniliği dünyaya sunmanız, en azından doğru kararlar vermeniz pek mümkün olmamaktadır.
Yurt Dışında Medya ve Sosyal Bilimler Eğitimi için Kriterler Nelerdir?
Spesifik kriterlere geçmeden evvel söylenmesi gereken bir şey varsa; o da medya ve sosyal bilimlerin, medyanın sunduğu ürünleri çok fazla tüketen, yani çok fazla televizyon izleyen kişilere göre bir alan olmadığıdır. Çünkü medya bölümünde okumak için ilk kriter, televizyonda izleneni doğrudan tüketmek değil eleştirel bir gözle değerlendirebilmektir. Dolayısıyla sorgulamayı, araştırma yapmayı ve toplumu incelemeyi seven insanların bu bölümü seveceklerine şüphe yoktur.
Diğer bir konu ise medya bölümünün biraz yaratıcılık gerektirmesidir. Yaratıcılıktan kastımız sadece etkili bir reklam sloganı bulmak ya da güzel bir görsel ortaya çıkartmak değil yeniliklere açık olmak ve hatta bu yeniliklere yön vermek demektir.
Sonuç olarak toplumu merak eden, incelemeyi seven, yaratıcı olmak isteyen ve yeniliklere açık olmakla birlikte bu yenilikler üzerinde düşünme ve eleştiriyi yapabilen ya da yapmak isteyen kişiler medya bölümlerinde okuması gereken kişilerdir.
Eğer yurt dışında medya ve sosyal bilimler eğitimi almak istiyorsanız iyi seviyede İngilizce yazabilme, okuyabilme ve anlayabilme becerinizin olması gerekir. Üniversitelerin spesifik kriterleri olsa da yukarıda bahsettiğimiz özellikler, yurt dışında okumak isteyen kişiler için geçerlidir.
Sosyal Bilimler Alanında Başarılı Olan Yurt Dışı Üniversiteler
Sosyal bilimler alanında yurt dışında başarılı olan üniversitelere baktığımız zaman Avrupa’da özellikle İngiltere’nin ön plana çıktığını görürüz.
TopUniversities.com’un verilerine göre 2017’de sosyal bilimler ve medya konusunda başarı gösteren ve Avrupa’da ilk 10’a giren üniversiteler Hollanda’da University of Amsterdam, İngiltere’de London School of Economics and Political Science, Goldsmiths University of London, Cardiff University, King’s College London, Loughborough University’dir.
Amerika’da ise University of Southern California, Stanford ve University of Wisconsin, University of California, Berkeley ve University of California, Los Angeles sadece Kuzey Amerika’da değil dünyada da bu alanda başı çekmektedir.
Söz konusu üniversiteler ile ilgili detaylı bilgi almak ve bölümler için yeterlilik koşullarını öğrenmek için aşağıdaki formu doldurarak danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.